A december vége a nézőknek a pihenésé, az operaházi művészeknek a megfeszített munkáé. Milyen évet zár a Magyar Nemzeti Balett együttese? Milyen tervekkel indul az újév? Solymosi Tamás balettigazgatóval beszélgettünk.

kommentek: 0

Tovább olvasom

A Recirquel az idei téli szezonban visszatért a Müpa előtti óriási cirkuszi sátorba, az év végi ünnepek hangulatát idéző Kristály című produkciójával. Még mindig kérdés, hogy sikerül-e felmelegíteni a jégbe zárt szíveket így év végén.

ajánló müpa recirquel

Kép: Müpa/ Recirquel

kommentek: 0

Tovább olvasom

Nincs igazi karácsony gyerekek nélkül, és nincs év vége a gyerekek ünneplése nélkül. Az Opera Café 2019-es utolsó adása arról szólt, hogyan készült az Opera Gyermekkara és a Magyar Nemzeti Balettintézet a karácsonyi gálára.

gyermekkar mnbi

A kép egy videoklip-forgatáson készült, forrás: Magyar Nemzeti Balettintézet FBoldala

 

Először lépett színpadra közös produkcióban az Opera Gyermekkara a Magyar Nemzeti Balettintézet növendékeivel, és a fiatal tehetségek karácsonyi gálaestje meg is töltötte az Erkel színház széksorait. 

A produkciók nem pusztán a családoknak, a hozzátartozóknak szóltak, hanem azoknak is, akik még csak töprengenek azon, hogy az Opera gondjaira bízzák gyermekeiket:

Meg szerettük volna mutatni, hogy milyen széles skálán mozog az a tudás, amit az iskola át tud adni – 

nyilatkozta az Opera Café stábjának Radina Dace, a Magyar Nemzeti Balettintézet egyik mestere. Ezért a sztepptánctól a néptáncon keresztül a klasszikus balettig a lehető legtöbb táncstílusban csillogtathatták tudásukat a kis táncművészek.

Próbáltuk összefésülni a gyereksereget, ami nyilván nem volt egyszerű, hiszen más műfajban tevékenykednek, de közös számokat is sikerült előadni, ami betekintést tudott adni mindenkinek a másik munkájába –

Hajzer Nikolett, a gyermekkart vezető karnagy szerint ez volt a legfontosabb dimenziója a közös munkának.

kommentek: 0

Tovább olvasom

A legkecsesebb sztrájk

Szögre akasztották a balettcipőt a párizsi művészek, amikor kiderült, hogy a kormány nyugdíjreformot tervez. Karácsonykor pedig utcára mentek, de nem akárhogy: egy részletet adtak elő A hattyúk tavából.

Fotó: Eric Blanc

kommentek: 0

Tovább olvasom

A Dayton Balett művészeti igazgatója néhány hónappal ezelőtt különös ötlettel lepte meg az együttes szólistáját, Miranda Dafoet. Felkérte A diótörő című balett főszerepére. Dafoe hosszas hezitálás után igent mondott, így ő lett a tánctörténelem első női Diótörője.

Fotó: Expressions Studios, Courtesy Dayton Ballet

kommentek: 0

Tovább olvasom

HTML