Harminc éve, november 12-én hunyt el Lakatos Gabriella, a magyar balettművészet egyik legnagyobb csillaga. Életére emlékezünk.

Tormai Andor fotója Lakatos Gabrielláról (1956)

kommentek: 0

Tovább olvasom

Ez a test megér egy estet

Reprezentáció, intimitás, alázat és emberség - mi köze ennek a négy fogalomnak a testhez? Mi köze a tánchoz? És főként a ma estéhez? Várnagy Kristóf és Egyed Bea tudja a választ, és nem is fél elmondani.

nemzeti táncszínház test est the dark night of the soul egyed bea várnagy kristóf

Fotó: Jókúti György/ Egyed Bea, a The Dark Night of the Soul című előadásban

kommentek: 0

Tovább olvasom

Negyvenöt évvel ezelőtt ezen a napon távozott az élők sorából az egyik legismertebb magyar koreográfus, Harangozó Gyula. Pályája képzetlen statisztaként indult, majd Kossuth-díjas táncművészként, koreográfusként és az operaházi együttes balettigazgatóként fejeződött be.

Magyar Állami Operaház Archívuma

kommentek: 0

Tovább olvasom

Tíz év Csodaországban

Húsz éve van a pályán, tíz éve irányít saját társulatot. Igazi küzdő, igazi "sohafelnemadó", igazi kísérletező. Duda Éva most ünnepli együttesének tizedik születésnapját, Csodaországban.

wonderland duda éva

Fotó: Csányi Kriszta/ Trafó

kommentek: 0

Tovább olvasom

Hiányzó nüanszok

Néha nincs fontosabb egy nüansznál. Néha éppen egy nüansznyi választ el minket a kiteljesedéstől, a boldogságtól, a sikertől. Máskor egy nüansznak semmi jelentősége. A táncban viszont minden nüansznak jelentése és fontossága van, és ez akkor látszik leginkább, amikor egy sem hiányzik. Niv Novak rendező új alkotása a Missed Nuance új korszakot nyit a táncfilmezésben.

missed nuance niv novak balettfilm

fotó: Niv Novak/ Jake Mangakahia

kommentek: 0

Tovább olvasom

HTML