Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Giselle forever

A klasszikus balettirodalom egyik legismertebb, talán legnehezebb darabját próbálja ismét a Magyar Nemzeti Balett társulata. A Giselle az a romantikus nagybalett, ami nem hiányozhat egy klasszikus együttes repertoárjáról sem.

giselle

Fotók a cikkben: Magyar Állami Operaház

kommentek: 0

Tovább olvasom

Végy egy halálos és halálon túl is tartó szerelmet, misztikus világokat, gyönyörű kosztümöket és tökéletes táncosokat! Az Adolphe Adam komponista zenéjére koreografált Giselle közel 180 éve hódítja meg a nézők szívét, talán az egyetlen olyan romantikus balett, amit ma is játszanak a világ szinte összes balettszínpadán. MIért szeretjük ma is?

kommentek: 0

Tovább olvasom

Szerelem a síron túl

Ha valaki Giselle szerepét táncolja, egész lényét át kell adnia a szerepnek. Pedig ebben a 19. századi szerelemben minden másképp történik, mint amit ma írna egy librettista : Giselle belehal a szerelmi csalódásba, de még a síron túl is védelmezi a férfit.

giselle

Fotók: Berecz Valter, Csibi Szilvia, Rákossy Péter/ Magyar Állami Operaház

kommentek: 0

Tovább olvasom

Budapest, Pécs, Moszkva, Amszterdam - Aradi Mária az utolsó Nádasi Ferenc-osztályban végzett a Balettintézetben, Moszkvában tündökölt Giselle szerepében, majd évtizedeken keresztül a Holland Nemzeti Balett szólistája, később pedig balettmestere volt. Most a Magyar Állami Operaház balettegyüttesének balettmestere. A ma 75 éves balettmestert kérdeztük a pályájáról.

aradi mária magyar nemzeti balett giselle trois gnossiennes

Kép: Magyar Állami Operaház

kommentek: 0

Tovább olvasom

A klasszikus balettirodalom darabjaira ma ugyanúgy kíváncsi a közönség, mint néhány évtizeddel ezelőtt, az Erkel széksorai megteltek minden Giselle előadáson, és A bahcsiszeráji szökőkútra sem könnyű jegyet venni. Dózsa Imre balettmester szerint ez a rajongás nem szűnik meg soha, mert "mindig szükség lesz erre a gyönyörűségre, erre az érzelmi töltöttségre, erre a tökéletességre, amit a klasszika ad". Interjú

Dózsa Imre a Giselle c. darabban Albert szerepében/ Forrás: az Operaház Archívuma

kommentek: 0

Tovább olvasom
«
12

HTML