A klasszikus balettirodalom darabjaira ma ugyanúgy kíváncsi a közönség, mint néhány évtizeddel ezelőtt, az Erkel széksorai megteltek minden Giselle előadáson, és A bahcsiszeráji szökőkútra sem könnyű jegyet venni. Dózsa Imre balettmester szerint ez a rajongás nem szűnik meg soha, mert "mindig szükség lesz erre a gyönyörűségre, erre az érzelmi töltöttségre, erre a tökéletességre, amit a klasszika ad". Interjú

Dózsa Imre a Giselle c. darabban Albert szerepében/ Forrás: az Operaház Archívuma

kommentek: 0

Tovább olvasom

Androgüntől királynőig

A klasszika fizikai értelemben az otthona, a modern a lelki minősége - Kristina Starostina az elmúlt hónapokban a Bedroom Folkban, a Trójai játékokban, a Giselle-ben és A bahcsiszeráji szökőkútban is elkápráztatta a közönséget. Arról kérdeztük, melyik szerep jelentett számára igazán nagy szakmai kihívást.

kristina starostina bedroom folk A bahcsiszeráji szökőkút Giselle

Fotó: Hrotkó Bálint/ CaFe Budapest

kommentek: 0

Tovább olvasom

Giselle törékeny, finom lelkű és sebezhető, szerelme viszont olyan erős, hogy a síron túl is megmenti a szeretett férfi életét. Budapesten most a moszkvai verzió volt színpadon, de nem volt ez mindig így. Ezúttal az Opera Café foglalta össze a Giselle hazai történetét.

Forrás itt.

kommentek: 0

Tovább olvasom

A címben olvashatókon túl pedig talán az egyik legnehezebb is a Giselle. 178 évvel ezelőtt mutatták be, de ma is minden fontos színpadon repertoáron van (volt és lesz). Most már (ismét) Budapesten is.

Fotó: 1958-ban mutatta be Lavrovszkij koreográfiáját az Operaház, ez a kép akkor készült. Tulajdonosa az Operaház Archívuma és Emlékgyűjteménye.

kommentek: 0

Tovább olvasom

A nyári nyugalom után végre lassan beindul a táncszezon is, most megmondjuk, mit nézz meg és mit ne az évad első hónapjában, szeptemberben. Lesz új Bozsik Yvette koreográfia, butoh-fesztivál, amiért rajongunk és az L1danceFest keretein belül Budapestre látogat a dán tánc- és tárgyszínház, a Rapid Eye.

fotó: Horváth Judit, Bozsik Yvette Társulat: Préda

kommentek: 0

Tovább olvasom
«
12