A Dayton Balett művészeti igazgatója néhány hónappal ezelőtt különös ötlettel lepte meg az együttes szólistáját, Miranda Dafoet. Felkérte A diótörő című balett főszerepére. Dafoe hosszas hezitálás után igent mondott, így ő lett a tánctörténelem első női Diótörője.

Fotó: Expressions Studios, Courtesy Dayton Ballet

kommentek: 0

Tovább olvasom

A Magyar Táncművészeti Egyetem és a Budapesti Operettszínház stratégiai együttműködésének gyümölcse az új Diótörő, amit ifj. Harangozó Gyula rendez.

A kép illusztráció, forrás

kommentek: 0

Tovább olvasom

Hiányzó nüanszok

Néha nincs fontosabb egy nüansznál. Néha éppen egy nüansznyi választ el minket a kiteljesedéstől, a boldogságtól, a sikertől. Máskor egy nüansznak semmi jelentősége. A táncban viszont minden nüansznak jelentése és fontossága van, és ez akkor látszik leginkább, amikor egy sem hiányzik. Niv Novak rendező új alkotása a Missed Nuance új korszakot nyit a táncfilmezésben.

missed nuance niv novak balettfilm

fotó: Niv Novak/ Jake Mangakahia

kommentek: 0

Tovább olvasom

A rosszul őrzött lány (eredeti címén La Fille mal gardée) egyike a balett-repertoár legrégebbi darabjának, rengeteg átdolgozást, újraértelmezést élt meg, mióta a 18. században először bemutatták. A darab a magyar közönség számára sem ismeretlen, először 1971-ben mutatta be a nemzeti együttes, idén október végén láthatjuk újra színpadon. A betanító balettmesterrel, Jean-Christophe Lesage-zsal beszélgettünk.

Fotók: Magyar Állami Operaház

kommentek: 0

Tovább olvasom

Négy évvel ezelőtt kezdett tanulni a Nemzeti Balettintézet első osztálya az Operaház balettmestereitől. Az elmúlt évek egyre több új növendéket és rengeteg elismerést hoztak. 2019-ben ötven új táncospalánta kezdte el a munkát, derült ki az Opera Café riportjából.

Nemzeti Balettintézet Radina Dace Opera Café

A kép a Tavaszköszöntő gálán készült.

kommentek: 0

Tovább olvasom

HTML