Két első, két második, egy harmadik és két döntős helyezést is megnyertek a berlini TANZOLYMP nemzetközi balettversenyen a Magyar Nemzeti Balettintézet növendékei. Az OperaCafé stábja várta őket a budapesti reptéren.

Magyar Nemzeti Balettintézet Tanzolymp

Forrás: Magyar Nemzeti Balettintézet 

 

A Magyar Állami Operaház hat éve indult balettképzésében részt vevő fiatalok 28 ország 350 versenyzőjével mérték össze tudásukat.

Ruip Katica, 6. évfolyamos növendék, aki 2019-ben korosztályában ért már el első helyezést a Tanzolymp balettversenyen, ismét a legjobb helyen végzett klasszikus balett kategóriában A hattyúk tava című darabból Odile variációjával és a Carmen-szvit egy részletével, míg modern tánc kategóriában Vetési Adrienn Blooming című koreográfiájával második helyezést ért el.

A két elismerés mellett Ruip Katica három ösztöndíjat is elnyert a Berlini Állami Balettiskola, a Müncheni Zenei és Előadóművészeti Főiskola Balettakadémiája és a Zürichi Táncakadémia kurzusaira.

Ugyancsak első helyezést ért el klasszikus balettkettős kategóriában Pollák Julianna Éva és Pásztor Júlia 2. évfolyamos növendékek párosa, akik A púpos lovacska című balettből mutattak be variációkat.

Második helyen végzett klasszikus balett kategóriában Bobvos Oliva 4. évfolyamos növendék, aki a Gajane és a Párizs lángjai című balettből táncolt szólót.

Harmadik helyezést ért el ugyanebben a kategóriában, és próbatáncra kapott meghívást a Holland Nemzeti Balett Akadémiájára Porkoláb Cecília 6. évfolyamos növendék, aki A hattyúk tavából Odette variációját és a Paquita egy részletét mutatta be a megmérettetésen.

Bonecz Franciska Yuki 3. évfolyamos és Varga Lilla Emese 4. évfolyamos növendék szintén bejutott a döntőbe. Az Opera balettiskolája, a Magyar Nemzeti Balettintézet növendékei ezekkel a helyezésekkel kiérdemelték a részvételt a rendezvényt záró gálán is. 

Ez a verseny sokkal többet jelentett, mint az eddigiek"- 

mondta az OperaCafé stábjának Radina Dace. A balettiskola művészeti vezetője így folytatta:

Sírtam, még szerencse, hogy fel kellett húzni a maszkot. Mindenki maximálisan teljesített.

A február 17. és 22. között 19. alkalommal megrendezett berlini Tanzolymp nemzetközi balettverseny célja, hogy mesterkurzusokkal, szemináriumokkal és versenyekkel segítse a fiatal táncosokat, nemzetközi pályájuk indulását, valamint a tánc népszerűsítését. Az évente csaknem ezer, 10 és 21 év közti fiatalt megmozgató eseményen számos tánckategóriában mérettetnek meg a táncos növendékek a klasszikus és a modern műfajokban. A gálát a legjobb produkciókból összeállító zsűriben az idén 15 szakember foglalt helyet, akik között a Berlini Állami Balett és a kijevi Ukrán Nemzeti Opera vezető szólistái mellett az amszterdami, bázeli, bécsi, berlini, lisszaboni, londoni, müncheni és zürichi balettegyüttesek iskoláinak igazgatói is képviseltették magukat.