A hazai klasszikus táncélet számára 2023 hatalmas meglepetést tartogat: nyáron rendezik meg a Hungarian Ballet Grand Prix-t! Az első hazai nemzetközi balettverseny a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében valósul meg.

MNBI EKF Veszprém

Foto credit: a Magyar Állami Operaház Balettnövendékeiért Alapítvány

 

 

A tehetséggondozás és az utánpótlásnevelés céljából szerveződő esemény a Magyar Nemzeti Balettintézet és a Magyar Állami Operaház Balettnövendékeiért Alapítvány gondozásában, a Magyar Állami Operaház szakmai támogatásával valósul meg 2023. június 26. és  július 1. között Veszprémben. 

Évek óta azon dolgoznak a hazai balettmesterek és együttes-vezetők, a nemzeti táncegyüttes balettigazgatója, hogyan lehetne a klasszikus táncot népszerűsíteni, hogyan lehetne rátalálni a tehetséges fiatalokra.

Ennek egyik fóruma lesz a nyári rendezvény: a Hungarian Ballet Grand Prix hosszútávú célja a tehetséggondozás, valamint a hazai balettoktatás és a balettművészet szélesebb körben való népszerűsítése. A versenyzők professzionális és amatőr kategóriában, a klasszikus és a modern balett területén mérhetik össze tudásukat, és a verseny magas színvonalát az együttműködő partnerek mellett egy 8 fős, a táncvilág nemzetközi szinten elismert táncművészeiből, mestereiből és elkötelezett támogatóiból álló zsűri biztosítja majd. 

Solymosi Tamás több mint egy évtizede álmodik egy „saját" balettversenyről:

„Egy nemzetközi balettverseny létrehozása több mint 10 éves álmom, így ez eddig minden balettigazgatói pályázatomban szerepelt. Hálás vagyok azért, hogy a Veszprém-Balaton 2023 EKF program keretein belül most végre lehetőségünk nyílik az első Hungarian Ballet Grand Prix megrendezésére. Egy ehhez hasonló verseny nemcsak az utánpótlás-nevelés és a szakmai találkozások miatt fontos, de egy ország kulturális életének nemzetközi ismertsége és elismertsége szempontjából is kiemelt jelentősége van.” 

A hosszabb távú tervek között egy Opera Campus létrehozása is szerepel. Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház Főigazgatója is a tehetséggondozásnak szentelne nagyobb teret és figyelmet: 

A Magyar Nemzeti Balettintézet és az Operaház Gyermekkara összesen több mint 200 gyermek magas színvonalú művészeti fejlődését biztosítja. A leendő balett-táncosaink és kórusénekeseink képzésének a jövőben szeretnénk még nagyobb figyelmet szentelni, ezért nagyon fontosnak tartom a most induló Hungarian Ballet Grand Prix támogatását. A terveink között egy, az intézeteinkben tanuló gyermekek speciális igényeinek megfelelő, saját nyolc évfolyamos iskola, az Opera Campus létrehozása is szerepel – erre szintén a jövő tehetségeinek támogatása miatt van óriási szükség.

Az első magyarországi nemzetközi balettverseny a fiatalokra, a 7-18 éves korosztályra fókuszál. A fiatal tehetségek majd 5 korcsoportban, pre-competitve, junior és youth kategóriákban versenyezhetnek. 

A jelentkezőknek összesen három fordulóban kell bizonyítaniuk, a versenyzőknek egy előre megszabott variáció bemutatását videóanyag formájában kell beküldeniük, míg a második fordulóban már személyesen mutathatják be egyéni, duett és csoportos számaikat. A harmadik fordulóban a legtehetségesebbnek bizonyuló finalisták teljesen új, a rendezvény ideje alatt tanult produkciójukat mutatják majd meg a közönségnek. A Hungarian Ballet Grand Prix dobogósait a rendezvény utolsó napján, egy gálaműsor keretein jelentik majd be.

A verseny A 15-18 éves korú nyertese Youth Grand Prix elismerésben és pénzjutalomban részesül és meghívott előadóként lehetőséget kap a következő évi gálán való fellépésre. A 10-14 éves korosztályok nyertese elnyeri a Junior Grand Prix elismerést nyeri el. 

Markovits Alíz, a VEB2023 EKF vezérigazgatója szerint

Veszprémben nagy hagyománya van a mozgásművészeteknek és a táncnak: jövőre, az EKF címviselés évében már a 24-ik alkalommal rendezzük meg a Tánc Fesztiválját, és szellemiségében ehhez a nagyszerű fesztiválhoz csatlakozik majd a Veszprém Ballett Grand Prix és egy romos épület újraálmodásával elkészül a mozgásművészeteknek, így e nemzetközi balettversenynek otthont adó ActiCity is.”

A Hungarian Ballet Grand Prix részletes versenykiírását a szervezők 2023 elején publikálják majd a www.hbgp.hu oldalon, amelyet a versennyel, valamint a veszprémi döntővel és gálaműsorral kapcsolatos információkért is érdemes figyelemmel kísérni.