Karácsonykor gyerekként is felemelő érzés azoknak adni, akiknek kevesebb ajándék, kevesebb lehetőség jut - erről szól az Opera Café "Bohém karácsonyi" riportja, ami az Opera karitatív előadását mutatja be.

Fotó: Csibi Szilvia / Magyar Állami Operaház

 

Hosszú évekkel ezelőtt az Opera művészeinek kezdeményezése volt annak a karitatív előadásnak a színre vitele, amely A diótörő karácsonyi szalonjában játszódott, és játékok, zenei betétek, operarészletek segítségével varázsolt ünnepi hangulatot. Főként gyerekzenészek, gyerektáncművészek varázsolnak karácsonyi hangulatot olyan hátrányos helyzetű gyerekeknek, akiknek nehezebb sors jutott, mint nekik. 

2016-ban Aczél András rendező tervei alapján megújult a Kiskarácsony, és egy másik varázslatos téli helyszínen játszódott, a Bohémélet legendás, 1937-es előadásának padlásszobájában. A 2021/2022-es évadtól egy vadonatúj helyszínre költözött a padlásszoba, most a hatalmas, gyermekek (és szüleik) számára oly izgalmas Eiffel Műhelyház ad otthont a programnak.

Az egész egy karácsonyi történet, de nincs se hit, se karácsonyfa az elején, de a végén megjelenik a karácsonytündér, aki elhozza a mesét, a varázslatot a gyerekekhez - 

mesélte el az operaelőadásról a darab "tündére", Rőser Orsolya Hajnalka operaénekesnő.

A produkció középpontjában az Opera Gyermekkara áll, ők a főszereplői a kalandos utazásnak, amely visszarepíti őket és nézőiket a négy egykori bohém titkokkal és élményekkel teli világába, hogy a darab végére megszülessen az igazi varázslat: a karácsony csodája. A gyerekek a négy bohém tárgyainak keresésére indulnak, és minden megtalált tárgy után rálelnek a balettirodalom vagy az operairodalom egy fontos jelenetére.

Az ünnep mindig a gyerekekről szól, ezért amikor gyerekeknek játszunk vagy gyerekekkel vagyunk a színpadon, az mindig egy pluszt ad hozzá a hangulathoz -

tette hozzá Nagy Zsófia operaénekes.

A program látogatói testi fogyatékkal élő vagy szociálisan rászoruló, hátrányos helyzetű gyermekek, akik talán sohasem jutnának el operaházi művészek által bemutatott előadásra.