2021 novemberében Hollerung Gábor felhívta Feledi Jánost azzal, hogy: „2022. december 11-én lenne Stravinsky: Pulcinella. Elvállalod?” Deember 11-én pedig a nagyszerű tánctablók megalkotásának mestere egy  végtelenül izgalmas, élőzenés, commedia dell’arte-s, Stravinsky-projektet állít a színpadra.

Foto credit: Feledi-projekt/ innen 

 

A Feledi Project 2020-ban volt 10 éves. A covid egy kicsit átalakította az egész jubileumi évadot, de Feledi egy interjúban elmondta, hogy úgy érzi, ez a nagyzenekari produkció is méltó megkoronázása lehet fennállásuk tízéves ünneplésének.

Ezalatt a 10 év alatt rengeteg alkotóval, művésszel – pályakezdővel és tapasztaltabbakkal egyaránt – dolgoztam együtt. Ebbe a Pulcinella bemutatóba is olyan fiatal, tehetséges, pályakezdő művészeket vonok be, akikben azt érzem, hogy ehhez az egész élőzenés, commedia dell’arte-s, Stravinsky-projekthez százszázalékosan tudnak csatlakozni. Fiatalok és tapasztalt művészek együtt fognak szerepelni a darabban, és szerintem egy nagyon izgalmas produkciót fogunk létrehozni.

Nem ez az első alkalom, hogy Hollerung Gábor és Feledi János együttműködik, számos sikeres közös estet tudhatnak maguk mögött, Respighi: Róma fenyői, Szentpáli: Orfeusz, Mendelssohn: Walpürgisnacht.

Stravinsky a Pulcinella című balett megírásához Szergej Gyagilev, a párizsi Orosz Balett alapítója és igazgatója ösztönzésére fogott hozzá. Gyagilev vette rá a zeneszerzőt, hogy adaptálja Giovanni Battista Pergolesi zenéjét és készítsen balettet a korai 18. századi commedie dell’arte történetre. Azóta a zenetudomány kiderítette, hogy az eredeti zenék egy része nem Pergolesitől, hanem feltehetően más, kevésbé ismert itáliai barokk szerzők tollából származik. A Nápolyban játszódó, Pulcinella szerelmi viszonyait elmesélő történet igazi vígjáték, tele a commedia dell’arte elemeivel, az olasz improvizált színház alapfiguráival. A mű tételei felváltva humorosak, líraiak és gúnyos-romantikusak, a nápolyi leányzók különféle trükkjeire fókuszálnak, akik csábító táncaikkal magukhoz akarják csalni a sunyi Pulcinellát.

Az eredeti bemutató díszletét és látványát Pablo Picasso tervezte.