Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Tizenegy évnyi tanulás és két évnyi táncpedagógiai képzés után, évtizedes színpadi tapasztalattal a háta mögött érkezett Magyarországra Yakovleva Maria, hogy a Magyar Nemzeti Balett principáljaként is bizonyítson. A Mayerling próbáinak idején interjúztunk, most az Opera Café készített vele riportot.

Fotó: Rákossy Péter/ Magyar Állami Operaház

kommentek: 0

Tovább olvasom

Vetsera Mária szerepében mutatkozik be október közepén a budapesti közönségnek Yakovleva Maria. Csak néhány hete költözött ide Bécsből, hogy a következő években a Magyar Nemzeti Balett principáljaként meghódítsa a balettrajongók szívét.

Fotó: Rákossy Péter/ Magyar Állami Operaház

kommentek: 0

Tovább olvasom

A világ balettirodalmában nagyon ritka a megtörtént eseményeket valóságigénnyel feldolgozó koreográfia. A Mayerling egyik különlegessége éppen a téma valódisága, és annak történelmileg korrekt feldolgozása. Arról, hogy a karakterek megépítéséért keményen küzdő balettművészek hogyan dolgoznak és hogyan pihennek, az Opera Café készített anyagot.

Fotó: Magyar Állami Operaház/ Rákossy Péter

kommentek: 0

Tovább olvasom

Egy koreográfia, ami a történet mögötti pszichés változásokat igyekszik a lehető legpontosabban feltárni. Egy történet, ami meghatározta egész Közép-Európa történetét. Egy koreográfus, aki újraértelmezte a klasszikus balett nyelvét. Sir Kenneth MacMillen Mayerlingjét vitte színpadra a Magyar Nemzeti Balett együttese.

Fotók: Rákossy Péter/ Magyar Állami Operaház

kommentek: 0

Tovább olvasom

Ma sem tudhatjuk teljes bizonyossággal, mi történt valójában azon a fagyos januári hajnalon a Bécsi-erdőben megbúvó mayerlingi vadászkastélyban. Vajon szerelmi öngyilkosság történt? Esetleg egy részeg verekedés tört ki, vagy sötét hátterű politikai merénylet végzett az Osztrák-Magyar Monarchia trónjának várományosával és szeretőjével, Vetsera Máriával? Rudolf főherceg és Stefánia belga hercegnő politikai érdekből megkötött, de csődbe jutott házassága, a trónörökös liberális nézetei és folyamatos összetűzései apjával, Ferenc József császárral kétségtelenül mind előidézték a Mayerling tragikus végkifejletét. MacMillan koreográfiájáról, a Mayerling titkairól a színpadra állító balettmester, Karl Burnett mesélt.

MNB Mayerling

Fotó: Nagy Attila/ Magyar Állami Operaház

kommentek: 0

Tovább olvasom

HTML