A tánc mindenkié. A kortárs is mindenkié. A kortárstánc így hatványozottan mindenkié. Huszadik éve minden május csúcspontja A tánc fesztiválja.

Keleti Éva: Extázis/ A tánc fesztiváljának ikonikus plakátja

 

Más arculat, de ugyanolyan értékes tartalom – A tánc fesztiválja idén május 28-ától várja egy héten keresztül a kortárstánc rajongóit Veszprémben. A hivatalos elnevezés így hangzik: XX. Országos és Nemzetközi Kortárs Összművészeti Találkozó. Az összművészet pedig nem csak szólam: abszurd, fizikai táncszínház, experimentális kortárs tánc, klasszikus balett is szerepel a  versenyprogramban, de emellett szakmai programok, utcai rendezvények és slam poetry-est is várja az érdeklődőket. 

Mi kellet, mi kell ahhoz, hogy egy ilyen rendezvénysorozatot sikerre lehessen vinni úgy, hogy évtizedeken keresztül életben lehessen tartani?

Kellett egy ötlet. Az, hogy a kortárs táncszínház köré szervezve gyűjtsük össze a társművészetek képviselőit, és egy évente megrendezett találkozón mutassuk be a veszprémieknek, úgy tűnik jó ötletnek bizonyult.

Kellett egy befogadó közeg. Erre aztán igazán nem panaszkodhatunk! A kortárs művészetekhez szokott, arra kíváncsi és nyitott veszprémi polgárok hamar megkedvelték a táncfesztivált.

Kellett hozzá háttér. Az a színházi közeg, amely szellemiségével, szaktudásával és ízlésével támogatta és támogatja a mai napig a fesztivált anélkül, hogy önmagát előtérbe helyezné. Hátterünk volt az első pillanattól a város, ideértve a városvezetést és a színházbarát polgárságot is, valamint azt a helyi miliőt, amit ez a csodálatos természeti és épített környezet sugároz. Fontos és biztonságot adó hátteret jelent a táncszínházi szakma fesztiválunk iránt tanúsított rajongása is.

KELLETT HOZZÁ JANCSÓ MIKLÓS
KELLETTEK, ÉS KELLENEK HOZZÁ ÖNÖK! –

írja a beköszöntőjében Krámer György koreográfus, aki Vándorfi László rendezővel közösen hívta életre a fesztivált 1998-ban. 

Idén a nagyszínházi előadások közt a legnevesebb hazai együttesek érkeznek, mint a Szegedi Kortárs Balett, a Pécsi Balett, a Forte Társulat, a Bozsik Yvette Társulat, vagy a Magyar Táncművészeti Egyetem végzős osztálya. De pályakezdő tehetségek munkáit is lehet majd látni: a Nemzeti Kulturális Alap által elindított Imre Zoltán Program keretében négy koreográfus produkcióját is befogadta a fesztivál.

A XX. Országos és Nemzetközi Kortárs Összművészeti Találkozó zsűrije idén: Szakály György, Kossuth-díjas táncművész (a zsűri elnöke), Jorma Uotinen finn koreográfus, dizájner, egy finn fesztivál művészeti igazgatója, Pongor Ildikó Kossuth-díjas balerina, Ladányi Andrea táncművész, Hegyeshalmi László, a Művészetek Háza igazgatója és Kútszegi Csaba táncos, szakíró.

A részletes program itt található, a tavalyi díjazottak listája itt