Az új évadban egy spanyol-est, egy Shakespeare-feldolgozás és egy Petőfi életéről szóló koreográfia várja a hűséges nézőket. 

Forrás: Szegedi Kortárs Balett

 

Október elején kerül sor az első szegedi előadásokra, melyen az Elégia és a három koreográfus - Czár Gergely, Kurucz Sándor, Juronics Tamás - által közösen létrehozott Blue lesz látható.

A társulat novemberben a Szegedi Szimfonikus Zenekar kíséretével, akiket Gyüdi Sándor vezényel, ismét előadja Juronics Tamás három egyfelvonásosból álló, a Müpával koprodukcióban létrehozott estjét: Bartók Béla: Concerto, Lázár Dániel: Vadak, Molnár Viktor: A szent című darabját a Müpa Fesztivál Színház termében.

November folyamán a gyermekek és a családok számára már nagysikerrel játszott Hamupipőkét tűzik műsorra, melyet Czár Gergely és Juronics Tamás közösen alkotott, és teljesen új szereposztásban születik újjá.

A karácsonyi időszakhoz közeledve pedig felújítják, azután több helyszínen játsszák a Diótörőt, mely 10 éve van repertoáron.

Új társulati tagok érkeztek

Az együttes nagyszerű táncművészei Czár Gergely, Bocsi Petra, Francesco Totaro, Kiss Róbert, Nier Janka, Adam Bobak, Diletta Ranuzzi és Vincze Lotár mellé új tagokat szerződtettek: Letizia Melchiorre, Miriam Munno, Diletta Savini, Désirée Bazzani, Dusana Heráková, Szorre Dorka, és Schrott Dániel már több produkciót betanult a repertoárból, és további remek szerepek, komoly szakmai kihívások várnak rájuk az évad első felében. Juronics Tamás művészeti vezető elmondta, hogy erős technikai felkészültségű, jó energiájú, lelkes és egységes csapat jött össze, akik izgalmas, produktív időszak elé néznek.

Új darabokkal az évad második felében találkozhatnak majd a nézők, az előkészületek azonban már folynak.

Tűz

Tűz című - a szenvedélyt fókuszba helyező, spanyol témákat feldolgozó - új est február végén lesz látható a Szegedi Nemzeti Színház Kisszínházában. Ennek során három közkedvelt spanyol tematikájú darab kerül színre: a Carmen, a Bolero, és a Bernarda Alba háza. A Carmen harmadik feldolgozásban kerül a 35 éves balett repertoárjára, ezúttal Juronics Tamás Czár Gergellyel alkot új koreográfiát a tüzes cigánylány történetéből. Az együttes állandó vendégkoreográfusa, Enrico Morelli a Bolerot állítja színpadra Szegeden. A Lorca színművéből inspirálódott és korábban már bemutatott Bernarda alba háza Mauel de Falla: A bűvös szerelem című zeneművére készült, és elsősorban a társulat táncosnőinek ad lehetőséget.

Lear

Tavasszal a Nagyszínházban Shakespeare egyik legismertebb darabjának táncadaptációja, a Lear produkció várja a közönséget, melyet Juronics Tamás állít színpadra, aki arról beszélt, hogy a Lear, bár címében „király”, mégsem sorolható a klasszikus királydrámák közé. Sokkal inkább önfelszámoló családi tragédia. Nekünk szól, hogy magunkra ismerjünk: ha az apák rosszul szeretik gyermekeiket, valódi szeretet helyett majomszeretettel, kényeztetéssel veszik körül őket, hatalmasat csalódhatnak bennük. Hiába tombolnak, átkozódnak, ők a hibásak. Lear fatális tévedése nem abban rejlik, hogy birodalmát idejekorán osztja fel, hanem, hogy azt reméli: vagyona és befolyása nélkül is fogják szeretni. Sok izgalmas, nagyívű szerep vár a társulat tagjaira. A darab zenéjét Dobri Dániel írja.

Lánglelkű

A művészeti vezető arról tájékoztatott, hogy a Lánglelkű projekt a pályázati elbírálások tolódása miatt 2023. második felében készülhet el, hiszen ennek kapcsán nemcsak tánc, hanem zeneművek is születnek. A Petőfi évfordulóhoz kapcsolódóan, a költő szellemiségéből inspirálódva, az ő egy-egy verséhez hat fiatal zeneszerző ír műveket, melyekre több koreográfus alkot táncműveket.