A klasszikus balettirodalom egyik legismertebb, talán legnehezebb darabját próbálja ismét a Magyar Nemzeti Balett társulata. A Giselle az a romantikus nagybalett, ami nem hiányozhat egy klasszikus együttes repertoárjáról sem.

giselle

Fotók a cikkben: Magyar Állami Operaház

 

Egy múlhatatlanul szép és szívbemarkoló történet a szerelemről, a tisztaságról és a csalódásról - a Giselle-t 1841-ben mutatták be. és azóta se vették le a nagy együttesek színlapjáról (Itt írtunk róla, hogy miért).

Témája egy német mondából származik: a villik esküvőjük előtt meghalt menyasszonyok, akik éjfélkor kikelnek sírjukból, és kísértetként lebegnek a holdfényes völgyek felett. Az a férfi, aki meglátja őket, és megigézi táncuk, élve nem menekül. 

giselle

Ami titokzatos és távoli, földöntúli, mindaz intim és termékeny viszonyba került a balettel -

mondta Théophile Gautier.

Balettunk főhőse, Giselle belehal a szerelmi csalódásba, de síron túl is védelmezi szerelmét: a balettirodalom egyik legösszetettebb és legnehezebb főszerepe ez. Nemcsak érzelmileg, technikailag is.

giselle

Tánctechnikailag a második felvonás, a villik világa nagyon nagy feladatot jelent. A Mariinszkij Színházból érkezett balettmester, Prokofieva Irina szerint:

Miközben az első felvonás nagyon drámai, amiben elsősorban színészi teljesítményre, van szükség, a második nagyon bonyolult technikailag.

Ez az a rész, amiben mindent megmutathatsz, amire képes vagy – vélik a táncosok.

giselle

Az Opera Café stábja most egy olyan próbán járt, ami Aradi Mária balettmesternő ünneplésével kezdődött, aki most töltötte be 77. életévét (sok más mellett a Giselle-ről is beszélgettünk vele).

A mű az orosz koreográfus-legenda, Leonyid Lavrovszkij híres átdolgozásában, a "moszkvai változatban" látható a Magyar Nemzeti Balett művészeinek tolmácsolásában.