A Müpa a tánc világnapja alkalmából új bérlettel hirdeti meg a táncközpontú világnézetet.

a tánc világnapja

Fotó: Nagy Attila/ Győri Balett, GisL

 

A 2022/23-as évadban egy tartalmazó konstrukcióval csábítja Budapest egyik legnagyobb kulturális intézménye a táncszerető közönséget. Ez a műfajjal csak most ismerkedők számára is tökéletes választás lehet, hiszen az autentikus néptánctól a kortárs balettig, a Kárpát-medence folklórjától a 21. századi mozdulatművészetig a táncszínházi előadások széles skáláját sorakoztatja fel.

a tánc világnapja

Fotó: Pályi Zsófia

A Duna Művészegyüttes az első Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztiválon mutatta be az erdélyi Mezőség rendkívül színes zenei- és tánchagyományait felvonultató előadását. A mintegy 300 magyar, román és szász települést magába foglaló Mezőség kultúrája kitüntetett helyet foglal el a népművészetet kedvelő közönség szívében, számtalan amatőr és hivatásos gyűjtő érdeklődését keltette fel Bartóktól Kodályon és Timár Sándoron át Novák Ferencig. Juhász Zsolt és együttese a tájegység multikulturalitását állítja középpontba Szépséges Mezőség címre keresztelt produkciójában.

a tánc világnapja

Fotó: Kállai-Tóth Anett

A Magyarország első modern balettegyütteseként több mint 60 éve alapított Pécsi Balett nemcsak a város, de az ország egyik büszkesége is. Hasonló a helyzet az optikai festészet, az op-art szülőatyjával, a Pécsett született Victor Vasarelyvel, adta hát magát, hogy a nyüzsgő kulturális életéről ismert Baranya megyei város két kiemelkedő figurája egy színpadra kerüljön. Ez ihlette meg Vincze Balázst is, akinek koreográfiájában szinte életre kelnek a műalkotások. Az egyes képek, festmények világa nemcsak a jelmezek, kellékek és díszletelemek szín- és formavilágában, de a jelenetek hangulatában, a mozgások dinamikájában, sőt még a Riederauer Richárd komponálta zenei anyagban is visszaköszön.

Magam is meglepődtem, mennyire élőek, erős hatásúak, energetizálóak Vasarely művei. Néztem, néztem őket, és egyszerűen beszippantottak, aztán megelevenedtek, és ritmust, lépéseket, jeleneteket diktáltak 

– nyilatkozta az alkotás folyamatáról a koreográfus.

A Magyar Nemzeti Táncegyüttes Magyarország egyik legnagyobb létszámú hivatásos néptáncegyüttese, akiknek repertoárja a nagy formátumú történelmi táncjátékoktól az autentikus folklórműsorokig, a dramatikus táncszínházi előadásoktól egészen a népi hagyományokon alapuló mesedarabokig terjed. A hűtlen feleség a magyar balladatár egyik legbecsesebb darabját, A megégetett hűtlen asszony történetét dolgozza fel. Zsuráfszky Zoltán és Zs. Vincze Zsuzsa ezt a legrejtélyesebb és legmélyebb emberi érzelmeket ábrázoló, kegyetlen szépségű históriát alapul véve gondolta tovább a főhős tragikus sorsának előzményeit egy egész estés bűnügyi táncdráma formájában.

A 19. századi romantikus balettirodalom stílusteremtő remekművét, a Giselle-t számtalan társulat és táncegyüttes dolgozta már fel, ám az évad együttesének választott Győri Balett olyan formában gondolta újra az 1841-ben bemutatott darabot, amely új rétegeket ad a már jól ismert keserédes szerelmi történetnek. A két felvonásból egy lett, Adolphe Adam zenéje helyett pedig Lajkó Félix virtuóz hegedűjátékára ropják halálos táncukat a mesebeli erdőben a villik.