Rendhagyó, online gálaműsorral köszönti A Tánc Világnapját a Magyar Táncművészek Szövetsége és a Nemzeti Táncszínház. Ma este az is kiderül, kiket díjazott a szakmai zsűri 2020-ban.

 

Ahogy az elmúlt hónapokban is, a Táncszínház Online platformján keresztül áprilisban is eljuthatunk jónéhány táncelőadásra. A TáncszínházON ma este egy egészen különleges, a Tánc világnapjának alkalmából rendezett gálaműsor lesz elérhető. Az előadás a 2019-ben díjazott művészek produkcióiból került összeállításra, és bemutatják 2020. díjazott alkotóit, művészeit is.

A felvételeken közreműködik a Budapest Táncszínház, a Duna Művészegyüttes, a GG Tánc Eger, a Győri Balett, Jurák Bettina, a Magyar Állami Népi Együttes, a Magyar Nemzeti Balett együtteséből  Lee Yourim, Melnik Tatiana és Balázsi Gergő Ármin, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes, a Miskolci Balett, a Pécsi Balett, Pirók Zsófia és a Szegedi Kortárs Balett

Fontos tudni, hogy az online előadások csak magyarországi IP címről tekinthetők meg.

Április 29-én, az egész világon megünneplik a "balett Shakespeare"-jének, Jean-Georges Noverre francia táncvirtuóznak és balettmester- koreográfusnak a születésnapját, mivel ezt a napot választotta a Tánc Világnapjának 1982-ben az UNESCO Nemzetközi Színházi Intézetének Táncbizottsága.

Először itt írtunk erről a napról – és Noverre zsenialitásáról. Ő pedzette ugyanis meg, hogy a táncos az érezelmei nélkül unalmas, élettelen báb, ami pedig ennél is rosszabb, helyettesíthető:

A tánc oly kevéssé expresszív vagy drámai manapság, hogy babák vagy gépek könnyedén helyettesíthetnék a táncost -  

írta könyvében.

Ha valami alapvetően változott meg a 18. század óta, az éppen ez. Mindennél fontosabbá vált – a technikai tudás mellett persze – az egyéniség, a karakter, az érzelem-alapú szerepformálás. Ezen a napon osztják ki hagyományosan világszerte a táncszakmai díjakat. Ma este pedig egy egészen különleges, furcsa évad elismeréseire számíthatunk.