A világnapok mindig tökéletes alkalmat adnak arra, hogy olyan helyekre jussunk el, ahova egyébként talán nem sikerülne, és ránk találhassanak azok az információk, amik egyébként elsüvítenek a fülünk mellett ebben a gigantikus médiazajban. Április 29-e pedig az a világnap, ami a táncszínpad kulisszái mögé vezet minket. 

Fotó: Hrotkó Bálint CAFe Budapest/ Magyar Nemzeti Balett, Triple Dance

 

Immáron 37 éve ünnepli április 29-én a világ a "balett Shakespeare"-jének, Jean-Georges Noverre francia táncvirtuóznak és balettmester- koreográfusnak a születésnapját.

Először itt írtunk erről a napról, és arról, miért kiemelkedően fontos a táncművészetben Noverre látásmódja. Ő mondta ki először a világon például, hogy nincs rendben, ha a táncos érzelmek nélkül van jelen a színpadon: 


A tánc oly kevéssé expresszív vagy drámai manapság, hogy babák vagy gépek könnyedén helyettesíthetnék a táncost.

A táncosok pedig hallgattak rá, és a techniaki tudás mellé emelték a karakterformálást is. Ezért a táncművészek a fizikum edzése és alakítása mellett tanulnak beszédtechnikát, színészmesterséget is. Az idei tánc világnapi programok az Erkel színházban zajlanak majd, itt lehet látni a Magyar Nemzeti Balett együttesének tagjait. 

Háromkor flashmobbal várja a színház környékén sétálókat az MNB. A koreográfiát Rujsz Edit balettmester készítette, és Morvai Kristóf, Majoros Balázs, Molnár Dávid, valamint Ishizaki Futaba táncolja.

Szirb György balettművész idén az Operaház Nagykövete, ő balett-akadálypájával szórakoztatja a vállalkozókedvű nagyérdeműt, de akinek nincs kedve aktívan részt venni, inkább csak nézelődni szeretne, annak is akad program, az operaházi jelmezekből válogatott kiállítás a Bernáth Aurél termet ékesíti. Fellépnek a fiatal művészek is, illetve este Czank Lívia beszélget majd Leblanc Gergellyel és Hangya Ritával a balett-táncosok titkos világáról. 

A részletes program itt olvasható.

Díjkiosztó gálaest a MÜPA színpadán

Bozsik Yvette koreografálta a MÜPA idei rendezvényét, amit hagyományosan a Magyar Táncművészek Szövetsége és a Nemzeti Táncszínház szervez közösen. Ezen az estén adják át a Szövetség szakmai díjait, valamint az Imre Zoltán Alapítvány és az Ifj. Nagy Zoltán Alapítvány díjait, és ekkor osztják ki a Fülöp Viktor Táncművészeti Ösztöndíjakat is.

A gálaesten a közönség reprezentatív válogatást láthat a 2018-ban díjazott művészek és alkotók produkcióiból.

Az előadás tervezett közreműködői: Bozsik Yvette Társulat, a Budapesti Operettszínház Balettegyüttese, Duna Művészegyüttes, Győri Balett, Magyar Állami Népi Együttes, Magyar Nemzeti Balett, Magyar Nemzeti Táncegyüttes, Miskolci Balett, Pécsi Balett, Szegedi Kortárs Balett.