Mark Morris, az ünnepelt amerikai koreográfus Beatles-balettje ezekben a napokban indult el, hogy meghódítsa a hazai közönség szívét. Miért éppen Pepperland?

Fotó: Gareth Jones

 

Amikor a '60-as évek Amerikáján végigsöpört a beatlemánia, Mark Morris csak egyike volt azoknak, akik tetőtől talpig beleszerettek a zenekarba. 

Semmi nem menthetett meg ettől. A nővéreim teljesen megőrültek a Beatlesért, ahogy én is. 

Ötven évvel később a rajongás nem csitult: Morris éppen a Beatles zenék inspirálta darabjával indul turnéra Észak- Amerikában. Februártól decemberig 25 városba látogatnak el.

Fotó: Stephanie Berger

Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band, azaz Bors őrmester Magányos Szívek Klubjának zenekara

A Beatles nyolcadik albumának címe. A kritikusok szerint minden idők legnagyobb hatású zenei albuma volt, felvételei 1966 decemberében kezdődtek, 1967 júniusában pedig már a hanglemezboltok polcain volt. Minden ízében újat hozott: már a borító is izgalmasabb volt minden korábbi Beatles albumnál, de a hangszerelés, a felvételi eljárás és a dalok is merőben eltértek a megszokottól. A rajongók boldogok voltak és még büszkébbek.

Fél évszázaddal később

 2017 májusában mutatta be a Pepperland-et Morris együttese, természetesen Liverpoolban. Meglepő módon még a finnyásnak tartott brit kritika is elismerően nyilatkozott róla. Pedig a koreográfus is elismerte, hogy ez a próbálkozás ugrás volt a sötétbe:

Tényleg nem tudtam, mi várható. Aggódtam, hogy a helyiek nemcsak vad Beatles-szakértők, de készen is állnak arra, hogy minden körülmények között megvédjék tőlünk a Beatlest. Ami azért nagyon is igaz volt. 

Az amerikai együttes májusban meggyőzte a brit Beatles-tábort, hogy hűen és mégis eredetien tudnak hozzányúlni a Bors őrmester zenéjéhez. Most a hazai közönségen a sor.