Az előadások előtt közösen énekelt Himnusz, utánuk pedig hangos ováció - így ünnepli az Operaház társulatát a Kárpát-Haza Opera Túra közönsége. A szeptember 21-ig tartó turnéról a Magyar Nemzeti Balett négy Étoile-ja és A víg özvegy díszlettervezője mesélt. 

opera Kárpát-Haza Operatúra A víg özvegy balett

Fotó: Rákossy Péter

 

Himnusz és tapsvihar

Bár nem könnyű minden nap megoldaniuk a hatórás gyakorlást, mégis bármikor visszatérnének Erdélybe, olyan felemelő számukra a közönség szeretete és lelkesedése - a Magyar Nemzeti Balett négy Étoile-ja (Csillaga) mesélt a társulat eddigi talán leghosszabb külföldi turnéjáról, a Kárpát-Haza Operatúráról.

A székelyföldi élményekről a Víg özvegy első három előadása után beszélt Tanykpayeva Aliya, Felméry Lili, Leblanc Gergely és Oláh Zoltán. (Arról, hogy miért is turnézik az együttes, itt már írtunk. A víg özvegy balettverziójának történetét is itt jegyeztük le.)

A balett mindenkié

Egy ekkora turné nyilván nemcsak a táncosok, hanem a stáb számára is megterhelő. Pláne, ha ilyen látványos előadásról - és ekkora díszletről - van szó. Az Opera ezért 21. századi technikai megoldásokat alkalmaz, hogy minden helyszínen ugyanabban a látványban legyen része a közönségnek.

Peter Docherty szerint "szerte a világon még sokan azt hiszik, az opera, a balett és a klasszikus zene csak a kiváltságosoké, bármi, ami ezt a tévhitet lerombolja és közelebb hozza az emberekhez (...) az csodálatos dolog, amit ösztönözni és támogatni kell". A darab díszlettervezője, aki szintén együtt utazik a produkcióval, ebben a videóban betekintést enged a nézőknek a kulisszák mögé.

A turnéról készült többi videó az Operaház YouTube csatornáján érhető el, itt.