Napi fél óra elegendő ahhoz, hogy formában maradj – állítja a Magyar Nemzeti Balett egyik szólótáncosa. Elegendő, ha előtte húsz évet dolgoztál minden nap, hogy legyen formád, tenné hozzá az egyszerű halandó. Online balettórák koronavírus idején mindenkinek!

Fotó innen.

 

Online edzések, online jógaórák, online előadások és felolvasóestek – az elmúlt hónapokban megtanultuk, hogyan lehet szinte teljesen átalakítani, otthon-központúvá tenni az életünket. A Magyar Nemzeti Balett Csillagainak (Étoile-jainak) köszönhetően hetente hatszor még profi balettgyakorlaton is részt vehetünk. 

A balettgyakorlatok – illetve ezek az általános átmozgató gyakorlatok – nagyon jót tesznek az 

ízületeknek, illetve az általános egészségi állapotunknak. Nekünk, balett táncosoknak nem szabad hosszú időt kihagyni és hirtelen visszatérni a színpadra, mert az túl balesetveszélyes lenne, lesérülhetünk, ha túlerőltetjük magunkat –

mondja Timofeev Dmitry, a 2018/19-es évad Étoile-ja.

Én akkor is táncolok, amikor igazából mást csinálok, például főzök. Akkor is tartom a középpontom, akkor is feszes a hasam, megvan a támasz. Még ha csak a gyerekekkel ugrálok, akkor is nagyon erős testtudattal teszem ezt –

Tanykpayeva Aliya szavai ezek, aki már kétszer, a 2013/14-es és a 2017/18-as évadban is viselte az Étoile címet.

Július közepéig tartanak még az online gyakorlatok, és ha a járványhelyzet megengedi, a művészek a nyár közepén már a balettegyüttes termeiben kezdik meg a felkészülést az őszi évadra.