A Magyar Nemzeti Balett ismét műsorra tűzte talán legsikeresebb Seregi-koreográfiáját, a Makrancos Katát. Az első előadás Katája Carulla Leon JessicaPetruchioja Leblanc GergelyBiancája Felméry LiliLucentioja pedig Timofeev Dmitry volt. 

Makrancos Kata MNB

Fotó: Magyar Állami Operaház

 

Minden, ami Seregi az valójában táncszínház: a neves magyar koreográfus védjegye a humor és a színpadi játék, a gazdag díszlet és a történetmesélés dramatikussága. 

A történet Shakespeare A makrancos hölgye, ami számos zenés színpadi és filmes adaptációt ihletett meg Seregi előtt is. A balett-feldolgozások közül kiemelkedő Maurice Béjart 1954-ben készített koreográfiája Scarlatti zenéjére, és Vera Untermüllerová 1961-ben cseh zeneszerző dallamaira készült művét, vagy John Cranko ugyancsak Scarlatti zenéjére készített alkotását 1969-ből.

Seregi közel negyedszázaddal később, 1994-ben vette elő  a történetet,  koreográfiájához pedig Goldmark Károly zenéjét választotta és szerkesztette. A szakma megítélése szerint a rég halott zeneszerző műveiből válogatott balettzene úgy hat, mintha ehhez a koreográfiához íródott volna.

A makrancos Kata része Seregi László Shakespeare-ciklusának, melyben a nagyon sikeres Rómeó és Júlia, és a Szentivánéji álom után következett a sorban.

A mese változatlan: Kata, a vadóc lány egész Páduát képes félelemben tartani: eddig nem is talált magához illő kérőt. Ám húgát, a kezes Biancát, addig nem adhatják férjhez, amíg az elsőszülött Kata fejét be nem kötik.

Ekkor lép színre Petruchio, aki fogadást köt arra, hogy ő be tudja törni a konok nőt. Nem könnyen, de Petruchio győz, módszeresen felmorzsolja Kata ellenállását, hogy aztán a záró jelenetben a makrancos lányból kezes bárány váljék.

Sereginek van egy olyan képi világa, amely nagyon sokat ad hozzá a darabokhoz - 

avat be a kulisszatitkokba a Magyar Nemzeti Balett igazgatója, Solymosi Tamás. 

A koreográfiát úgy teszi mellé, a zenét úgy használja, hogy ez a közönséget mindig elvarázsolta. Ez így van most is.

Ebben a darabban mindig figyelsz, mi a következő lépés. A női főszereplőnek vannak bonyolult részei, de szórakoztat közben. -

mondja Carulla Leon Jessica, aki ennek a szerepnek köszönhetően neveztek ki szólistává. Ezért is mondja az Opera Cafénak, hogy 

Sokat köszönhetek Seregi Lászlónak!