Egyszerre hátborzongató, egyszerre izgalmas, rádhozza a frászt, de mégis annyira emberi-fizikai: twerking, charleston és daggering. A táncstílusok, amikkel még a hatóságoknak is meggyűlik a baja. Mississippiben betiltották, New Orleansban imádják. 

Fotón:Ballet versus Twerk in National Theatre Brno

Nem viselhetsz tangát, el kell takarnod a feneked harmadát, nem mindegy persze, melyik harmadát, és nem imitálhatsz szexuális aktust tánc közben - Mississippi törvényei ezt írják elő egy nyilvános szórakozóhely számára, így a híres-hírhedt twerk táncos, Big Freedia nem is léphetett fel az államban. Hol kezdődik és hol fejeződik be a művészet, a művészi szabadság? A balett és a twerk elfér egy színpadon? Nyilván minden a kivitelezésen múlik.

Szóval mi is az a twerk?

Azaz - kevésbé homályosan megfogalmazva - a seggrázás?

Minden twerk seggrázás, de nem minden seggrázás twerk - ezt a szabályt nyugodtan felállíthatjuk. Ha profin twerkelsz, akkor megtanulsz a fenekeddel tapsolni, földön fekve és háton is rázni. Vagy gyertyában. Íme egy tökéletes oktatóvideó:

Twerk, baby!

Mintha Afrikába mennél egy ismeretlen törzs termékenységi táncát megtanulni, ugye? Ugandában, Nigériában és Elefántcsontparton megtalálod a forrást, legalábbis a twerking kistestvérét, de ha egy jamaicai éjszakába keveredsz, ott is elsajátíthatod az alapokat. A twerking kihívás és művészet, ha valaki igazán szépen csinálja - és nem mellesleg komoly izommunka is.

Ahhoz, hogy a profi seggrázás újkori történetében igazán mélyen elmerüljünk, érdemes New Orleansba utaznunk néhány percre. Merthogy innen indult el a bounce, a felelgetős énekre-rapre épülő hiphop-stílus. A zenétől elválaszthatatlan volt a tánc, a rázás. Twerk, baby! - hangzik el itt, DJ Jubilee Do The Jubilee All című számában. De érdemes átugrani Miamiba is, mert itt meg a Miami bass nevű stílus védjegye lett a twerk, csak itt booty bassnek hívják. És gondoltad volna, hogy már majd harminc éve küzd a jog a twerkkel?

A 2 Live Crew világszerte arról vált ismertté, hogy az As Nasty As They Wanna Be című lemezüket obszcén szövegeik miatt be akarták tiltani az amerikai hatóságok - de végül a legfelsőbb bíróságon védték meg szólászszíbadsághoz való jogukat. Twerkeltek, de nem így hívták, hanem  "pussy popping"- nak, mert nem hátulról, inkább elölről közelítették meg a jelenséget.

Bárhogy is nevezzük, a twerking délről hódította meg az USÁ-t, míg eljutott Beyoncé-hoz, aki szétszórta a glóbusz két féltekén. 

Check On It

Beyoncé 2006-ban ugyanis a Rózsaszín párduc filmzenéjéhez készült, Check On It című számban bemutatja, hogyan kell ezt csinálni. Ettől a perctől pedig a twerk-kultusz elérte az egész nyugati világot, tekintsük művészetnek vagy szexuális felhívásnak.

A daggering viharához képest a twerking csak egy lágy nyáresti szellő. Ebben ugyanis teljesen nyíltan szexuális aktust imitálnak a táncosok. Ahogy már fent írtuk, a stílus Jamaicából származik, ahol viszont korlátok nélkül terjesztik a kifejezetten erre a nyers szexualitásra épülő zenét is. Arról nem is beszélve, hogy a heves szombat éjszakák sérült férfiúival van tele a kórház . Mert ami nem hajlik, az általában törik.

És a charleston 

A maga idejében a charlestonnal ugyanolyan cudarul bánt el a magasművészet és a hatóságok, mint most a twerkinggel. Szabadszellemű, független, meztelen lábú nők ropták free jazzre - gondoljunk bele, milyen veszélyt jelentett ez társadalomra nézve a kor normáihz képest! Nők, akik vállalják, sőt élvezik saját szexualitásukat! Iszonyú, mi több, büntetendő. 

Charleston-táncosok, cca 1926. Photograph: General Photographic Agency/Getty Images

A londoni táncterem jólnevelt hölgyei vulgárisnak tartották, sőt ki is tiltották a charleston-t a szórakozóhelyekről, olyannyira, hogy a hatóságok a bostoni Pickwick Klubban történt egyik balesetet a charlestont táncolók számlájára írták. (Összeomlott a klub épülete, ötven ember meghalt.) Az 1930-as években ez volt a veszélyes tánc. Most a twerking és a daggering.