Hogyan lehetsz boldog, kiegyensúlyozott és egészséges? Kevés olyan kérdés van -a gravitációs hullámokat leszámítva - ami jobban érdekli az emberiséget. Olyannyira, hogy dietetikusok, pszichológusok, életmódtanácsadók, fitnesz instruktorok hadán túl a legnagyobb táncegyüttesek is rendre összeülnek, hogy megtalálják a választ. Ebben az évben például Amszterdamban. Szép témájuk is van: tánc és kreatív wellness.

Fotó innen: Amanda's Camelot

 

Az elmúlt években növekvő érdeklődéssel vizsgálja a tudomány a tánc (bizonyíthatóan) jótékony hatásait. Abban már nincs vita, hogy a tánc fizikai, mentális, érzelmi szempontból is nagyon jó hatást gyakorol az emberre. Kevés  olyan mozgásforma van, ami holisztikusan látja és alakítja az embert, a tánc ilyen. Így itt van az ideje, hogy megtudjuk, pontosan hogyan is hat a tánc a testre és a lélekre, illetve, hogy melyik táncforma a legeredményesebb, ha egészségesek akarunk maradni.

Egy idő után

A Moody's 2014-es becslése szerint egy évtized múlva minden ötödik ember 65 év feletti lesz a nyugati világban. A kutatások tehát nemcsak arról szólnak, hogy hogyan lehet egészségesen leélni a sokat, ami adatott, hanem arról is, hogyan lehet igazán jó minőségű életet élni 65 év felett is. Arra tudomány már régen válaszolt, hogy nagyjából mit lehet tenni a vitális öregkorért: mivel a csak 25 % az öröklött tulajdonságok felelőssége és 75% az életstílusé, nyilván megfelelő életmódot kell választani. A kérdés már csak az, mi a megfelelő.

A mozgás gyógyít

Ha egy kicsit elidőzünk a kérdés felett, hogy általában miben halnak meg az emberek, rádöbbenünk, hogy nem a természeti katasztrófák, háborúk, az éhezés és vírusok okozzák leggyakrabban a bajt: a sorrendben első helyre tör az elhízás, a mozgásszegény életmód. Korábban írtunk róla, hogy egy stanfordi kutató, Richard Powers bebizonyította, hogy a tánc kiegyensúlyozottabbá, koordináltabbá és okosabbá is tesz. Ráadásul aki táncol, tényleg nehezebben esik el, ficamítja ki a bokáját vagy csípőjét, így sokkal kisebb eséllyel találkozik idejekorán az egészségüggyel, a kiszolgáltattsággal. 

Fotó:RAD

Mi okozza a sérülékenységet idős korban? A test lassabban reagál a környezet változására, csökken az izmok és ízületek rugalmassága, csökken a mozgástartomány, szűkül a periferikus látás. Még egy sor fizikai és mentális változás történik, de már  felsoroltak is elegendőek ahhoz, hogy a mozgás bizonytalanná váljon. Ha pedig a mozgás bizonytalan, az élet is azzá válik. A tánc, a ritmikus mozgás viszont lassítja az öregedés hatásait, a test leépülését.

Ultrahosszú élet?

Hét pillére van a hosszú (sőt, ultra hosszú) életnek Dr. Liponis szerint. Nincs semmi meglepő a felsorolásban: légzés, evés, alvás, tánc... A tánc megelőzi a szeretetet, a nyugalmat és az erőt. Az amerikai orvos szerint a tánc azért egészségesebb minden más mozgásformánál, mert szemben az aritmikus sportokkal, erősíti a test öngyógyító és regeneráló képességét. 

Táncolj a hosszú és jó életért!

A brit intézet, The Royal Academy of Dance (RAD) segítségével a kutatók arra is rájöttek, hogy idősebb táncosoknál elképesztően izgalmas folyamat játszódik le, hogyha olyan vizualizációkat alkalmaznak tánctanulásnál, ami felébreszti a érzékszerveket, például a tapintást vagy a szaglást. Kiderült, hogy így sokkal könnyebben tanulnak meg új mozgásformákat, sokkal szabadabban és könnyedebben mozognak az idősebb táncosok is. De mi a magyarázat?  A RAD szerint a vizualizáció segítségével a táncosok flow-állapotba kerülnek, így nem blokkolja a (kognitív) gondolkodás a mozgásukat és a szabadságukat. 

A többi között erről szól a "Tánc és kreatív wellness" konferencia Amszterdamban, amin a legnevesebb társulatok vezetői is részt vesznek majd. Ott lesz az Angol Nemzeti Balett, a Teatro dell'Opera di Roma, a berlini Staatsbalett és a Sydney Dance Company. Amíg a profik megbeszélik, hogyan legyünk tökéletesek, szépek és egészségesek, addig mi biztos, ami biztos, haladjunk Frank Sinatra nyomán:  let's face the music and dance ! 

A cikk forrása: Huffington Post