A mozdulatművészet egy olyan holisztikus magyar művészeti és filozófiai rendszer, ami máig érezteti szemléletformáló hatását a modern táncban. A mozdulatművészet "lerázta" magáról a zárt formákat és újra felfedezte a szabad testet. December 11-én a Műcsarnokban végre mindent megtudhatunk Lábán Rudolfról, előtte pedig megnézhetjük a Rejtett történetek című kiállítást is.

mozdulatművészet műcsarnok

Fotó: Fenyves Márk

 

A mozdulatművészet nemcsak a tánc klasszikus, zárt tradícióját rázta le magáról, hanem elkezdte felfedezni az emberi testet. De nemcsak az egészséges, a tökéletes és a színpadra termett testet, hanem a két háború között volt ennek egy mozgalmi oldala is: a munkásnők, vagy a sérült test egészségesebbé tétele

– Bán András, a Műcsarnok vezető kurátora mondta ezeket a mondatokat a mozdulatművészettel foglalkozó programsorozat megnyitó rendezvényén.

Döbbenetesen sok téma merül fel a mozdulatművészeten túl is. A kiállítás a művészet és spiritualizmus, az életreform mozgalmak és a művészkolóniák egymásra pozitívan ható viszonyairól mesél, felmerül a nudizmus, a sport- és jógakultúra, a természetgyógyászat, a vegetarianizmus társadalmi elterjedése is.

A megfogalmazás egyszerre történeti és ugyanakkor nagyon jelenidejű.

De mi a mozdulatművészet? Írtunk már erről az irányzatról pár éve, ami Nyugaton modern tánc néven, itthon viszont  mozdulatművészetként vált ismertté. A "Bewegungskunst" hazája Magyarország, hatása viszont téren és időn átívelő. 

A mozdulatművészet egyszerre életstílus, filozófia és művészi gyakorlat is. Isadora Duncan magyarországi első fellépésével indult útjára 1902-ben, s nagyon gyorsan mozgalommá terebélyesedett. A közös gondolat az elégedetlenség volt. Elégedetlenség a várossal, a modernitással, az elkülönült élettel.Ezt az eszmét Dienes Valéria, Madzsar Alice, Szentpál Olga hirdették és tették fizikai mozdulattá. Az eszme és fizikai gyakorlat a két világháború közötti időszakban nagyon kedvelt volt itthon, de aztán a hatalom betiltotta. Jeles képviselői még Lábán Rudolf és a nemrég fiatalon elhunyt Fenyves Márk is.

A Műcsarnok következő programjában Lábán Rudolfnak állít emléket.