Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A mozdulatművészet egy olyan holisztikus magyar művészeti és filozófiai rendszer, ami máig érezteti szemléletformáló hatását a modern táncban. A mozdulatművészet "lerázta" magáról a zárt formákat és újra felfedezte a szabad testet. December 11-én a Műcsarnokban végre mindent megtudhatunk Lábán Rudolfról, előtte pedig megnézhetjük a Rejtett történetek című kiállítást is.

mozdulatművészet műcsarnok

Fotó: Fenyves Márk

kommentek: 0

Tovább olvasom

A k-pop (azaz koreai pop) július óta leghíresebb képviselője, PSY a bankettek után a Műcsarnokba is belopta magát. A héten ezzel a bugyután ugráló lovacska koreográfiával tüntettek ugyanis a magyar művészek és művészettörténészek az intézmény függetlenségéért. Ebben ráadásul nem is  voltak egyedül: Ai Weiwei, a legismertebb kínai képzőművész már futott egy ilyen kört, s hiába akadályozták a videó letöltését a kínai hatóságok, az végül eljutott a világ minden pontjára. Sőt azóta megalakult a Gangnam for freedom is a brit szobrász, Anish Kapoor támogatásával. Kapoor saját Gangnam videóján egy harsány rózsaszín ingben tűnik föl, nagy fekete szigszalaggal leragasztott szájakkal. (A magyar művészek a szigszalag - és arcuk -  helyére Fekete György maszkot illesztettek.)

A Gangnam style július 15-én került piacra, először egy koreai csatorna, a Gaon Chart sugározta. De igazi karrierjét persze a YouTube-on érte el: 2012 december közepéig 944 milliószor töltötték le PSY mizuját. Ezzel a számmal pedig a dél-koreai zenész világrekordott döntött. 

De mi a titok? Adott egy sláger, nyilván - meg egy könnyen utánozható, felismerhető és primitivitásában felismerhető koreográfia. A Know Your Meme részletesen elemzi, mitől lett PSY dala ekkora siker. Arra jutottak, hogy a mozdulatok egyébként igen nehezen begyakorolható, összetett mozgások karikatúrái. Vegyük például a lovaglást, ami harmonikus és évtizedes munkával elültetett mivoltában kecses és gyönyörű, gangnamesítve viszont komikussá, ügyetlenné válik. Jó esetben ironikussá, rossz esetben szánalmassá.

Gangnam egyébként Szöul egyik legfelkapottabb negyede, itt élnek az élethabzsolók, a gondtalanul költekező, szórakozó, finoman bünőző és enyhén züllött dél-koreai fiatalok, itt vannak a legmenőbb helyek. Még két fogalom a Gangnam mellé: SWAG és YOLO. A SWAGok a laza, menő fiatalok, akik szürkén bizniszelnek, a YOLOk (You Only Live Once), akik tesznek a következő évekre, a modern hippik. Na, őket gúnyolja PSY eredetileg, még ha a műremek utóéletéből ki is fakult egy időre a társadalomkritikai színezet. 

De nem nálunk, ugye.



kommentek: 0

Tovább olvasom

HTML