Miközben a szakma egy része már azért sóhajtozik, hogy essen végre kevesebb szó róla, a filmesek nem tágítanak mellőle: újabb dokumentumfilm készül Szergej Polunyinról. 

Fotó: Rankin

 

A Variety exkluzív információként tálalta a filmmel kapcsolatos információkat. A Satori című film az ukrán származású balettművész életének utolsó fejezetét dolgozza fel, arról szól, hogyan építi újra magát ennyi viszontagság után. A rendező Steven Cantor, aki a Dancer című portréfilmet is készítette anno Polunyinról most konkrétan egy darab alkotói folyamatát kíséri figyelemmel.

A producerek, Steven Cantor mellett Gabrielle Tana és Jamie Schutz így fogalmaztak:

Egészen le voltunk nyűgözve a Dancer fogadtatásától, ezért úgy döntöttünk, az időben előrehaladva követjük Szergej útját, hiszen ő  lélegzetelállítóan tehetséges fiatalember Míg a Dancer az ő magánéletére is kiterjedt, beleértve a családját is, addig a Satori sokkal inkább a kreatív alkotói folyamatokat mutatja be mint táncos és mint – első alkalommal bemutatkozó – koreográfus.. 

A Satorit (Polunyin első koreográfiáját) nem fogadta nagy lelkesedéssel a szakma – és a közönség sem. Erre a sikertelenségre rátett egy lapáttal, hogy követőire homofób és szexista kijelentéseket zúdított a közösségi médiában, aminek szakmai következménye is volt:  Párizsi Opera Balett ezek hatására felfüggesztette a vele való együttműködést.

Ez a film – és a művész visszafogottsága az elmúlt néhány hónapban – arra enged következtetni, hogy Polunyin igyekszik reparálni a róla kialakult képet.