foto: impulstanz.com/ Megnyitó 2010

A bécsi ImPulsTanz már a nyolcvanas években a legrangosabb európai kortárs tánc fesztiválnak számított. Július 11. és augusztus 11. között ismét Bécsben lesz a kortárs táncvilág krémje: Ballet de l‘Opéra National de Paris, Jérôme Bel, Compagnie Marie Chouinard, Damaged Goods, La La La Human Steps, Cie. Mathilde Monnier, Rosas és Ultima Vez.

1984-ben az osztrák főváros kulturális vezetése úgy látta, hogy Bécsben a kortárs táncművészetet nem kezelik rangjához méltó módon, így Ismael Ivo koreográfus szakmai irányításával megrendezték az első Nemzetközi Tánchetet. Az  ImPulsTanz előfutára hat neves koreográfus 20 workshopjával indult. Ekkor előadásokra még nem is volt komolyabb igény, sokkal inkább a képzésekre. Néhány év alatt azonban a workshop.fesztivál kinőtte a kereteit és a darabok színpadra kívánkoztak. 1988-ban már  Marie Chouinard, Ko Murobushi und Mark Tompkins koreográfiáit láthatták a szerencsés bécsi nézők. Az osztrák kultúrpolitika ráadásul a kísérletező művészetet is támogatta, sőt a különfé.le táncprojektet összekötését is. Így jött létre az Európai TáncWEB, ami ösztöndíjprogramokkal, alkotói támogatásokkal, pályázatokkal bábáskodik az új tehetségek kiteljesedése mellett. Bécs nagyon tudatosan, komoly anyagi befektetéssel így vált a kortárs tánc "hotspotjává". Az ImPulsTanz fesztivál idén már közel 120 koreográfussal és 200 workshoppal dolgozik, 100 előadást mutat be a Museumsquartierban helyet foglaló Tanzquartierban, a Burgtheaterben, a Volkstheaterben és többek között a Weltmuseum Wienben is.

Fotó: impulstanz.com

Az egy hónapon át tartó táncünnep július 9-én egy nyilvános és ingyenes performansszal veszi kezdetét: a New York-i Trajal Harrell trombitálta össze a jelen legfelkapottabb, legdivatosabb táncosait és díváit Párizsból, Brüsszelből, Buenos Airesből és New Yorkból, hogy bemutassa a bécsi MQ főterén a Catwalk-ot. A szervezők igazi karneválhangulatot idéző, hatalmas bulit ígérnek, DJ-kel, flitteres ruhába bújtatott forróvérű táncosokkal. Mi lesz? Savoir faire és license to party - ezt ígéri a koreográfus, akiről nem kevesebbett állítanak a kritikusok, mint azt, hogy épp olyan erővel fogja felforgatni a 21. század táncról alkotott művészetkoncepcióját, ahogy Marta Graham tette az előző században. Harrell, aki a Yale-en végzett és 2012-ben Guggenheim-ösztöndíjas volt - előszeretettel konfrontálódik a közönséggel, imádja a crossovert, folyton más területeken dolgozó művészekkel dolgozik együtt, ráadául jellemzően múzeumokban mutatja be darabjait. Ahogy most is, július 9-én, a 29. ImPulsTanz megnyitóján.