A világ 32 legnevesebb balerinája gyűjt adományt azoknak a táncművészeknek, akiknek megélhetési nehézségeik támadtak a járvány idején. Az ötletadó a híres "fekete balerina", Misty Copeland. 

misty copeland

 

Tizennégy ország 22 balettegyüttesének 32 balerinája vett részt abban a projektben, ami a COVID-19 miatt anyagi nehézségekkel küzdő táncművészek megélhetését támogatja. Az előadók Camille Saint-Saëns Hattyújára táncolnak saját otthonaikban. A kezdeményezés mögött az ABT (American Ballet Theater) szólótáncosa, Misty Copeland és művésztársa, Joseph Phillips áll. A jótékonysági akciót a nonprofit Entertainment Industry Foundationnel együttműködve valósították meg az alkotók.

A cél pedig egy olyan alap létrehozása volt, ami a most nehéz helyzetbe került művészek alapvető egzisztenciájának megtartását segíti, lakásbérleti díjat vagy éppen napi étkezés biztosítása érdekében lehet hozzájuk pályázni. A jótékony céllal terjesztett balettvideóban feltűnnek francia, mexikói, kínai és dél-afrikai művészek is. A táncosnők Camille Saint-Saëns – Wade Davis csellóművész közreműködésével elhangzó – darabjára adnak elő egy különleges koreográfiát.

A mi kezdeményezésünk lényege az volt, hogy 32 különböző élethelyzetben lévő csodaszép és erős nő találkozzon és "szólaljon" meg a tánc közös nyelvén. Azt hiszem, hogy ez egyesít minket és erőt ad ezekben a bizonytalan időkben –

nyilatkozta a CNN-nek Copeland.

A cél 500 ezer dollár, amiből az első hétvégén pedig már 90 ezret sikerült is összegyűjteniük.