A Facebook-alapító Zuckerberg és felesége,  a közös gyermeküket váró Priscilla Chan, Henry Kissinger, a világ egyik legmeghatározóbb politikatudósa és diplomatája és Misty Copeland, az amerikai balett első fekete vezető táncosa tegnap egy vacsoraasztalnál ültek, Barack Obama mellett. A fogadást a Kínai Népköztársaság elnökének, Xi Jinpingnek adta az USA első embere. A csodálatos Misty Copeland, akit évtizedeken át el akartak tántorítani a klasszikus tánctól bőrszíne miatt, most valóban eljutott oda, ahova el kellett jutnia - ott ült az első afroamerikai elnök mellett. 

 

Ilyen testtel nem lehetsz balerina! - nem egyszer hallotta ezt a mondatot az American Balett Theater vezető táncosa, Misty Copeland. Bár a balett tengerentúli történetében feltűnt már két színesbőrű táncosnő, ilyen szép karriert egyikül sem tudott befutni. Misty az első fekete, aki hófehér hattyújelmezben lépett a világ színpadaira Odette-ként (és Odileként). A harminckét éves táncosnő, hat stressztörés és egy évnyi pihenő után, most első balerinaként dolgozik a világ egyik legnevesebb társulatában, az ABT-ben New Yorkban, és azt mondja, az ő feladata megmutatni, hogy a balett megérett az átalakulásra.

Mistyt a tánc menekítette ki zűrös gyerekkorából, öt testvére és egy anyja mellől, aki négyszer házasodott újra és cipelte az összes csemetét az országban, amikor tehette. Nem volt sehol tisztaság, sehol béke, csak a próbateremben, meséli Misty, aki 13 évesen kezdett el klasszikus balettet tanulni. 7-8 évvel később, mint a megszokott. És elkezdődött az álom-karrier rémálomba illő szakasza.

Kedves jelentkező, sajnálattal értesítjük, hogy nem vettük fel az akadémiára. A testfelépítése, a lába, a felső teste... egyszerűen nem megfelelő a baletthoz - ez a mondat örökre bevésődött Misty lelkébe. De úgy döntött, akkor is megcsinálja.

Hogy mi a balett? Valami nagyon tiszta ebben az őrült világban - vallja a táncosnő, aki nyár óta New York egyik legismertebb celebje. Sokkoló ez a figyelem, de jó értelemben az - nyilatkozta a CBS-nek. Táncolt már Prince-szel, készült dokumentumfilm az életéről, most saját tévéműsort készít és nyilván már önéletrajzi könyvet is írt - és szombat este ott ül az elnök asztalánál.

Misty elérte, amit akart, felhívta a világ figyelmét arra, hogy változni kell, változtatni kell. "Át kell alakulnia a balettnek, mindenki számára ki kell nyitni, ez a jövő" - mondja, miközben nem gondolja, hogy az ő élete elég hosszú ahhoz, hogy megtapasztalja, már nem kell balerinaként a bőrszínéről beszélnie. I will, what I want - Misty Copelandtől nem csak üres szlogenként hangzik ez a mondat.