A világhírű balerina másodszor ment Ruandába, hogy a tánc erejével segítsen az ott élő gyerekeknek. Megrendítő videósorozatában nemcsak az elköteleződésről, a tánc jelentőségéről beszél, de arról is, hogy két évtized is kevés ahhoz, hogy egy társadalom kiheverje a pusztító háborút.

Fotó: Henry Leutwyler

 

Copeland a MindLeaps nevű segítő szervezet központjába látogatott ismét. Itt kifejezetten a művészet- és táncterápia eszközeivel segítenek a fiataloknak a traumafeldolgozásban és a mentális fejlődésben. A tánc ebben számukra inkább "csak" eszköz: a kognitív képességeket és a szociális-emocionális kapcsolatok fejlesztését támogatja. A mozgáson keresztül tapasztalják meg, hogy képesek sikereket elérni, örömöt átélni, hogy kitartó munkával fejlődhetnek. A MindLeaps a művészet segítségével készít fel iskolára, munkahelyre, azaz az életre.

A videósorozat még az őszi évadkezdés előtt, augusztusban forgott. 

"Három évvel ezelőtt, amikor itt jártam, elkezdtünk egy lányoknak szóló programot is. Azt hiszem, ők nem tapasztalták még korábban soha, hogy le lehet csak úgy ülni és oldottan beszélgetni, szégyenkezés nélkül arról, milyen fiatal lánynak lenni" – meséli Copeland a túra második videójában.

Az ötödik nap egy családhoz vezetett a balerina útja, egész pontosan egy kilencéves kislányhoz, aki nem ismeri az édesapját, csak a féltestvéreit és anyukáját. Az ő fejlődéséről mesélt az utolsó videóban.

Forrás:Pointe Magazine 

Minden videó itt.