Koincidencia. Koincidencia, ha sétálsz az utcán és eszedbe jut, ahogy Judit kéri a kulcsot a Kékszakállútól, majd bekanyarodik egy autó előtted, s döbbenten látod, a rendszáma betűit: BAR. Koincidencia, ha találkozol egy régi ismerőssel eztán, aki Párizsból jött haza, a városból, ami gyászba borult és meséli, nem megy el a pénteki Bartók-előadásra a francia főváros operájába. Coincidance, ha ír és kortárs keveredik, dolgok vagy események találkozása, látszólag ok nélkül. Coincidance, pláne, ha A széttáncolt cipellők éppen a kedvenc gyerekkori meséd volt.

 

A mesét

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy testvérpár, Jacob és Wilhelm. Az 1780-as évek derekán születtek, egy esztendő eltéréssel. Jogászok lettek mire benőtt a fejük lágya. Jogászok és nyelvészek. Hozzájuk kötődik ugyanis az első német tudományos nyelvtan megalkotása, de a nyelvcsaládelmélet is. Mégsem ezért ismeri őket mindenki, aki volt gyerek. Hanem azért, mert összegyűjtötték a létező legbecsesebb német meséket, hiszen ők a Grimm testvérek. 

A cipőket

Pedig valaki széttáncolja minden éjjel, bármit is mond a tizenkét csalfa hercegnő. A király szörnyű sóhajtozásra ébred minden reggel, s bárhogyan is kérdez, akárhogy is fenyeget, nem találja a megoldást. Hiába zárja be tizenkét lányának szobáját esténként, a cipőik talpa egytől egyig kilyukad reggelre. Hogy lehet ez? A király megbízza tehát az udvarmestert, hogy találjon egy férfit, aki megfejti a hercegnők titkát. Így talál rá a furfangos bábjátékosra... S itt a vége fuss el véle, mindenki boldogan él míg meg nem hal.

A széttáncolt cipellők csodája rajzfilmet, ifjúsági filmet és táncelőadást is ihletett. Mi mást? Sztepptáncosat.

Fotó: A széttáncolt cipellők, 2011

A Coincidance

Egy szerelemgyerek. Meg egy társulat. Az együttes alapítói, Gyulai Júlia, Székács Zsófia és Potornai Norbert gimnazista éveik végén hozták létre a társulatot, brahiból. Hívhatjuk persze elhivatottságnak is, céljuk mindenesetre nem volt vele. Aztán egyszer volt, hol nem volt, az együttes éveken át növekedett, kisebb fellépéseket vállalt, míg tagjai diplomáztak, felnőttek, s úgy döntöttek, hivatásszerűen foglalkoznak a Coincidance-szel. Ami tényleg egy indokolhatatlannak tűnő stíluskavalkád: ír sztepptánc, német mese, magyar előadók, kortárs értelmezési keret.

Fotó: Merlin próba, Coincidance 

A Magyar Színházban a Széttáncolt Cipellők című Grimm mese feldolgozás, valamint a Merlin című legenda interpretációja látható, legközelebb december 27-én.