A Recirquel két előadásával nyitott újra a járvány lecsengése után a Müpa Fesztivál Színháza. Július 4 -ig még látható a szeretetről, a természetről és az univerzumról szóló Solus Amor, valamint az ember és az anyaföld kapcsolatát kutató My Land

Fotó: Hirling Bálint

 

Tavaly ősszel debütált a Recirquel legújabb produkciója, a Solus Amor, amelyet mindössze néhány alkalommal láthatott a magyar közönség, a darab nemzetközi premierje májusban volt. Július 4-éig összesen kilenc alkalommal mutatják be a Recirquel darabjait. A darabok egy trilógiában fonódnak össze, ami az emberi lét különféle dimenzióit kutatja. Az előadásokat a közös vezérmotívumon túl a nyelvezete is összeköti, hiszen a társulat sok éves alkotói-művészeti folyamata során megteremtette  a cirkuszművészetet a modern tánccal ötvöző cirque danse műfaját.

Hit, természet és szeretet

Solus Amor című előadásban az újcirkusz, a klasszikus és a modern tánc egyesül. A darab a hitről és a szeretetről, a természetről és az univerzumról minőségeit kutatja.

Miközben az akrobatika lenyűgözővé teszi az előadást, a tánc lehetőséget ad az önkifejezésre, a finomabb jelentésárnyalatok közvetítésére és a történetmesélésre - 

mondják az alkotók. 

Solus Amor nem egy történetet mond el, hanem többféle közelítésben azt vizsgálja, mennyire fontos az ember számára a bolygónkon jelen lévő szeretet. A produkció feleleveníti a szeretet különféle rétegeit, a szerelem és a gyűlölet változatait, de mindenekelőtt azt az egyetlen és ősi hajtóerőt kutatja, mely időtől és tértől függetlenül mindannyiunkat összeköt. Ezt az időtlenséget fejezi ki a színpadi tér is: a szereplőkkel együtt természeti esszenciaként öleli körül a közönséget, ősi imához hasonlóan vonzza magába a nézőt.

A legsikeresebb darab is újra színpadon: My Land

A 2018-ban bemutatott My Land az emberiség gyökereit kutatja, ember és anyaföld örök kapcsolatát állítja fókuszba. Ez az előadás is crossover, műfajok közötti: egyszerre villantja fel a kortárs tánc technikai virtuozitását és a kelet-európai artistaművészet lenyűgöző energiáit.

Vági Bence hét, zsánerszámában nemzetközileg is kimagasló ukrán artistát hívott meg, és az ő személyes élettörténetüket – hagyományokat, szabadságot és szerelmet – kutatva hozták létre a produkciót. Az előadás során a művészek földdel borított színpadról emelkednek fel, középpontba állítva kapcsolatukat saját szülőföldjükkel.

My Land a társulat egyik legsikeresebb produkciója, amely Európa olyan rangos művészeti fesztiváljain mutatkozott be, mint az Avignon Le OFF vagy az Edinburgh Fringe, ahol a fesztiválkritikusok a legjobb előadásnak ítélték.