Jordan Matter fotográfus nevét a legtöbb táncrajongó ismeri. Két könyve jelent meg eddig, a Dancers Among Us és a Dancers After Dark. Kiváltképp azért érdemes rá figyelni, mert bár a képek koncepciója mindig egyértelmű, de a mozdulat maga spontán. Még akkor is így van, ha ezt a képek láttán elég nehéz elhinni. Megjelent az új könyve, a Born to Dance.

Melinda, 9 éves

 

Ezeket a képeket olyan gyerekekről készítette Jordan Matter, akik "magukban érzik a tánc hívását", ahogy ő maga fogalmaz. Az ötletet saját kislánya adta, aki lazán dobott egy tökéletes arabesque-t, miközben éppen egészen mással foglalkozott. Ez a pillanat annyira megmelengette a fotográfus apa szívét, hogy azonnal eldöntötte, ez lesz a következő könyvének témája. 

A projektet 2014-ben kezdte el, a legfiatalabb kis művésze öt éves, a legidősebb 18. A Born to dance témája a tehetség, a gyerekkor, a tánc.

Anna, 15 éves

A gyerekek az élet legapróbb pillanataiban is képesek meglátni a csodát. Nincs bennük cinizmus. Számukra minden nap igazi, minden nap tele van kalandokkal. Olyan izgalommal vesznek részt minden fotózáson, mintha az legalábbis a Super Bowl lenne...Elmesélik nekem, hogy hetekig nem aludtak előtte, hogy csak erre tudtak gondolni. Aztán amikor elérkezik a nap, minden tőlük telhetőt megtesznek, jóval a határaikon túl dolgoznak - 

Matter szerint ugyanakkor bennük van már az a "táncosokra jellemző fegyelem és figyelem, a koncentráció", ami életkortól teljesen független. Gyönyörűek, életvidámak, szeretik a tudásukat és szeretnék megutatni is – ez hatja át a könyv minden egyes oldalát a MyModernMet szerint

Sophie, 16 éves

A könyv megjelenése mellett Matter indított egy tánckihívást is, ami a "10 Minute Photo Challenge" névre hallgat. A fotográfus  YouTube-csatornája ezzel a projekttel már elképesztően sok, másfél millió feliratkozót generált 2018-ban. Hogy miért, az rögtön kiderül az első pár percből.