Hans van Manen az európai neoklasszikus balett "alapító atyja", karrierjének hetven éve alatt 150 darabot koreografált, művei több mint 50 együttes repertoárján szerepelnek. De van öt olyan tény, amit (talán) még a legelszántabb Manen-rajongók sem tudnak a mester életéről. Íme.

Credit: Hans van Manen

 

#1

Illusztris karrierjének lehetősége, színház iránti érdeklődésének első jelei már nagyon, nagyon fiatal korában megmutatkoztak: amikor olyan kicsi volt, hogy még nem érte fel az ablakot sem, egy kis sámlira mászott fel, hogy a szemközti színházban zajló próbákba bele tudjon lesni. 13 évesen pedig már el is kezdett dolgozni, egy színházi sminkmester segédje lett.

Forrás: theaterencyclopedie.nl

#2

Bár a tánc volt Manen első és legnagyobb szenvedélye – nem az egyetlen. A neve fotósként is nagyon jól cseng, képeit több országban is kiállították, őt magát pedig Robert Mapplethorpehoz hasonlítják.

#3

Annak ellenére, hogy elképesztően sok darabot koreografált (szám szerint cca 150-et) és rengeteg együttes szerepelteti repertoárján (több mint 50 és már a Magyar Nemzeti Balett is), van Manen soha, de soha nem írt egész estés művet. 

Ha bárki kérdezi tőle, miért, halvány mosollyal azt szokta mondani, 

Nem igazán vagyok jó a sztorik elmesélésében. Jobban szeretek rövid darabokat írni és olyan precízen dolgozni, amennyire csak lehet.

#4

Úgy is szokták nevezni őt, hogy a "Tánc Mondriaanja" (a holland festő után), illetve a "a Balett Versace-a". Előbbinek oka világos: van Manen kifinomult egyszerűsége és műveinek világos, logikus sturktúrája teszi a festőhöz hasonlatossá. Az utóbbi elnevezés okát senki sem tudja megmagyarázni.

Forrás: theaterencyclopedie.nl

#5

Van Manen rengeteg elismerést és díjat kapott, sőt egy egész fesztivált is rendeztek a tiszteletére, mikor betöltötte a hetvenötödik esztendejét. Most 85 éves és a napokban járt Budapesten, januárban pedig elkezd új balettjén dolgozni.

+1

Őt magát is meglepetésként érte, hogy a Magyar Nemzeti Balett úgy döntött, három darabját (Trois Gnossiennes, 5 tango és Black Cake) repertoárra tűzi és egymás után táncolja egy Manen-est keretében (LOL).

A cikkhez inspirációt ez az írás adott.