A Pointe szerkesztősége idén 9 könyvet ajánl azoknak, akiket tényleg érdekel a tánc és jól beszélnek angolul. Természetesen nem hiányozhat a sztárbalerina, Misty Copeland gyerekkönyve sem a sorból!

Fotó: Henry Leutwyler

 

Misty Copeland: Bunheads

Az American Ballet Theatre első fekete principálja idejének egy jelentős részét azzal tölti, hogy saját karrierjének tanulságain keresztül bátorítsa a következő generációt. A fiatalkori élményeit írta meg a Bunheads című könyvben, amit szeptemberben publikált, de már készül is a második kötet. A könyv illusztrátora Setor FIadzigbey. A történet az első balettórák egyikén kezdődik, amikor a kicsi Misty beleszeret a táncba, és követi az útját egészen a profi karrier kezdetéig. A lényeg persze az, hogy sok munkával és a barátok segítségével a kicsi Misty képes leküzdeni minden félelmet és akadályt. A könyvet a kiadó 5-8 éves gyerekeknek ajánlja.

Pointe Work: 10 Reasons Why and When (Spicc gyakorlatok: 10 ok a miértre és a mikorra)

Az első spicc cipő megvásárlása a leendő balettművészek életének egyik legfontosabb pillanata. Ez a könyv irányt mutat a spicc cipők kavalkádjában, a szerzők szerint a tanárok, a diákok és a szülők is hasznos új információkat tudhatnak meg belőle. A szerző Dawn CCrouch bemutatja, hogy milyen jelekből lehet felismerni, ha valaki már érett a spicc-technika elsajátítására. A könyv egyébként azoknak is szól, akik már felnőtt fejjel látnak neki a balettgyakorlásnak.

Arthur Elgort: Ballet

Íme egy igazi klasszikus: a neves divatfotós, Arthur Elgort évitzedek óta szenvedélyesen fényképez a színfalak mögött. Ez a kötet 114 eddig nem publikált képet tartalmaz a New York City Ballet próbáiról, és a Vaganova Ballet Academy diákjairól. A könyvben szerepel többek között Mihail Barisnyikov, George Balanchine és Uliana Lopatkina is.

Welcome to Ballet School (Isten hozott a balettsuliban!)

Ashley Bouder, a New York City Ballet principálja is gyerekkönyvvel tört be a könyvpiacra: a Julie Bereciartu által illusztrált könyv főszereplője Violet - aki egyénként Bouder saját lánya - és barátai. Mindannyian kis balettművészek, akiknek az élete a próbák és a kosztümök világában zajlik. A kiadó 3-5 éveseknek ajánlja. 

Boys dance! (A fiúk is táncolnak!)

Napjaink talán egyik legfontosabb táncszakmai problémáját igyekszik megoldani John Robert Allman ezzel a művel, ami nem más, mint egy bátorító, játékos könyv arról, hogy a fiúk is szeret(het)nek táncolni. A könyv az ABT férfi táncosainak közreműködésével íródott, az illusztrátor Luciano Lozano. A cél pedig, hogy lekerüljön végre a táncos fiúkról mindenféle stigma. A kiadó a 3-7 éves korosztálynak ajánlja.

Még több balettes könyv itt