Legalább(is) Németországban. Végre elismerik, milyen fontos szerepet tölt be a tánc egy társadalom életében, végre lehet arról beszélni, mennyire erősen hat a táncművészet az emberek együttélésére, mennyire fontos mind érzelmileg, mind kulturálisan - ezekkel a gondolatokkal nyitották meg az egy éven át tartó táncünnepet Berlinben. Dance now! - ez lesz a legfontosabb üzenet.

 Goldfischvariationen, Theater Plauen-Zwickau/ Foto: Peter Awtukowitsch

 

2016: a tánc éve

A tánc nem pusztán egy mozgásforma vagy művészeti ág, hanem a kreativitást, a tanulást, a társadalmi integrációt és persze az egészséget is támogató tartalom - írja bevezetőjében a "Tanzjahr 2016". 

Fotós: M. Becker

Németország már eddig is mérhetetlenül sok fronton, sokféle tehetséggel járult hozzá a kortárs tánc történetéhez, gondoljunk csak az expresszionista tánc és a táncterápia alapítójára, a spicc cipőt levető Mary Wigmanra, vagy Pina Bauschra, a világhírű  Wuppertáli Táncszínház ikonikus alapító-vezetőjére. A hetvenes években teljesen egyértelművé vált a táncszeretők számára, hogy a német kortárs táncművészet meghatározza azt, hogyan nézzük és hogyan látjuk a jelenidejű alkotásokat. Erről a meghatározó-befolyásoló szerepről pedig Németország most sem akar lemondani - sok más mellett ez is indította a kulturális tárcát, hogy kinyissa a tánc fogalmát a tánc társadalmi szerepe felé és megkísérelje ismét új tartalommal megtölteni, "felüdíteni" a kortárs táncművészetet.

Ez az év arról szól, hogy minél többen megvitassák, milyen hatása van a táncnak a mai társadalomra. A kick off Berlinben volt, s bizonyítandó, mennyire fontos ez a németeknek, maga az államfő, Joachim Gauck nyitotta meg. 

A rendezvényekről itt lehet bővebben olvasni: az első előadás az Aerobics! egész évben utazik majd Németország-szerte, s a többi meghívott produkció is több helyszínen lép majd fel. Júniusban a tánckongresszuson Hannoverben arról lesz majd szó, milyen változásokon ment keresztül a kortárs tánc mint művészeti forma a 20. században és hol tart most, majd augusztusban a nemzetközi táncvásár összeköti a nézőket és a művészeket ez évben Düsseldorfban. 

Fotó: Dominik Mentzos/ Dresden Frankfurt Dance Company , "C.O.R.E"