Rényi András művészettörténész, esztéta a tánc határterületeinek megismerésére hívja az érdeklődőket az eTrafó ingyenes webináriumának február 10-i kiadásában.

 

Akinek már fájó a Trafó premierek utáni értelmező-levezető beszélgetéseinek hiánya, most kaphat egy kis gyógyírt a sebre: egy háromrészes webinaron találkozhat színházi és táncszakmai beszélgetőpartnerekkel. A táncművészetről Rényi András fog beszélni.

"Az előadásban voltaképp a táncművészet mibenlétére igyekszem rákérdezni: módszerem a tánc határainak kitapogatása. Mivel - erre tanít a kortárs művészet - ennek a művészeti ágnak sem tudunk immár valamilyen esszenciális definíciót adni, inkább a tánc olyan határterületetek bebarangolására (de legalábbis érintésére) gondolok, mint a mindennapi élet, a cirkusz, a színészi játék vagy a szobrászat. A rokon vonások és a különbségek számbavétele talán közelebb vihetnek bennünket egy érvényesebb táncfogalomhoz is. Rövid darabrészletek megmutatásával, kis esettanulmányok formájában dolgoznánk fel a kérdést: interaktív beszélgetésre készülök" - írja felvezetőjében Rényi.

Ezek a minikurzusok a Trafó előadásainak értelmezéséhez is segítségül szolgálhatnak a szervezők szerint. Csatlakozni a Trafó Facebook- oldalán lehet február 10-én délután 5 órától.

Rényi András 1977-ben végzett művészettörténet-esztétika szakokon az ELTÉ-n. 1988-ban egyetemi doktori, 1996-ban PhD fokozatot szerzett. A Magyar Táncművészeti Főiskola docense volt 1985-2002 között. 2008 júliusától az ELTE Művészetelméleti és Médiakutatási Intézet egyetemi docense. Kutatási területei: RembrandtCaravaggio, a művészettörténet tudománytörténete, interpretációelmélet, művészeti hermeneutika (szobrászat, kép- és tánc), a modernitás-posztmodernitás kérdései.

A kortárs művészek közül elemezte Kondor BélaVarga ImreBódy GáborJovánovics GyörgyEl KazovszkijBozsik YvetteJoseph Nadj műveit.