Stílusosan a STEREO AKT Tisztasági festés című előadásával nyitotta meg idén a Trafó szeptemberben. A házban egyelőre tartanak az átépítési munkálatok, de a művészeti munka sem áll le: lesz ebben az évadban is tánc, zene, színház és újcirkusz. Csupa izgalom.

Fotón: Marie Chouinard, innen

 

Az új tereket majd novembertől lakhatja be a közönség, de ez az előadásokat nem érinti – mondta el a szokásos évadnyitó sajtótájékoztatón Barda Beáta. Kiemelt esemény szeptember végén a Close Reading sorozat, ahol három külföldi monodráma fontos közéleti, gazdasági, politikai kérdésekre irányítja a figyelmet.

Mi közünk a rizsfőzőjével beszélgető dél-koreai fiúhoz (erről bővebben is írunk a blogon), a brazil „vörösiszap” katasztrófához vagy a náci karlendítés politikai kultúrtörténetéhez? 

Fotó: Ducker Dávid

Október 18-án a világhírű belga koreográfus, Sidi Larbi Cherkaoui Nomad című. előadása lesz látható a CAFe Budapest keretében. Áprilisban érkezik a londoni DV8 fizikai színház Llyod Newson Enter Achilles című előadásával, amely a 24 évvel ezelőtti sikerprodukció új változata.

Májusban Marie Chouinard tér vissza, ezúttal a Szólók és duettek című produkcióval.

A külföldi sztárok mellett a magyar táncszcéna is képviselteti magát: a Collective Dope október 4-én [D]OPEN your move táncfesztivált szervez, ahol először találkozik az urban dance és a kortárstánc világa.

Műsoron marad a 30 éves Közép-Európa Táncszínház dupla estje Mészáros Máté és Anton Lachky koreográfiáival, valamint Hód Adrienn munkái és a Tünet Együttes előadásai, a locarnói és a szarajevói fesztiválokon nemrégiben díjazott Szabó Réka rendezéseivel. A Duda Éva Társulat november elején meglepetés esttel ünnepli a 10. jubileumát, Frenák Pál társulata pedig decemberben új előadást mutat be.

Akit a tánc érdekel, biztosan el-elkalandozott már az újcirkusz műfaja felé. Az ismerkedésre pedig az új évadban is lesz bőven lehetőség a Trafóban (is).

Szeptember 20-án a világ legjobb zsonglőrének tartott Jérôme Thomas Magnétic című előadása nyitja a szezont, majd október 11-én a svájci Dimitri de Perrot érkezik a Myousic című hangistallációs koncert-színházzal, amelyben a virtuóz jazzdobos, Julian Sartorius közreműködik.

Novemberben jön a belga Alexander Vantournhout Red Haired Men (Vörösek) című, abszurd humorral átszőtt előadása, majd Phia Ménard zsonglőr, performanszművész Immortal Tales című monumentális előadása, amit a híres Documenta fesztiválra készített.

A folytatásban lesz török Taldans-vendégjáték, a kiégés jelenségét tematizáló belga újcirkusz, de visszatér a népszerű Compagnie 111 francia társulat is, Aurélie Bory aSH című előadásával, amely Shiva istennő mítosza köré épül, előadója pedig az indiai származású táncos, Shantala Shivalingappa.