Pontosabban élet a balettművészek nappalijában. Hogyan viseli el egy táncos ezeket a heteket, hónapokat otthon? Hogyan marad formában és mentálisan egyben egy művész otthon, kreatív munka hiányában, távol a közönségtől?

Laurencia/ Fotó: Nagy Attila

 

A testedzés nem maradhat el ezekben a hetekben sem, de talán ez a karantén legegyszerűbb része. Mozogni, súlyzózni, gyakorlatozni otthon is lehet. De a balett "helyigényes" műfaj, akinek nincs akkora szerencséje, hogy gigantikus méretű próbatermet rendezett be az otthonában, az csak limitáltan tud gyakorolni.

Mert a Magyar Nemzeti Balett művészei is otthon maradtak ezekben a hetekben, próbálni sem járhatnak be természetesen. Az Opera Café velük forgatott, megkérdezte, hogy telnek a napok. 

Majoros Balázs például a Laurencia utolsó előadásán kérte meg élettársa, Balaban Christina kezét. Ekkor legördült a függöny, és azóta nem is volt több előadása a párnak, otthon kellett maradniuk a koronavírus-helyzet miatt.

Ők legalább együtt tudnak otthon lenni, Morvai Kristóf és szerelme az elmúlt hetekben csak a távolból tudják támogatni egymást, hiszen Asai Yuka hazament a családjához Japánba az utolsó járatok egyikével.

A táncosok különböző kihívásokkal szórakoztatják egymást, amíg nem nyílik lehetőségük a találkozásra. Lelkesen gyakorolnak a Magyar Nemzeti Balettintézet növendékei is, ők készülnek már az őszre. A Magyar Állami Operaház együttese és a növendékek ugyanis 2020 szeptemberében léphetnek várhatóan újra színpadra.