Konzuli segítséggel érkezett haza a magyar balettművész Vilniusból a hétvégén. Kovács Zsolt Vencel a minszki repülőtéren táncra perdült, hogy oldja a feszültséget azokban, akik vele együtt a koronavírus miatt voltak kénytelenek útra kelni hazájukba.

airport ballet karantén

Kovács Zsolt Vencel

 

Meglehetősen nehéz már olyan repülőjáratot találni, amely Budapestet is érintve közlekedik Nyugat-Európa felé. Én ugyan Litvániából szerettem volna eljutni Budapestre, de már csak Fehéroroszországon keresztül tudtam megoldani az utazást. Ez sem ment könnyen, a magyar konzulátus közreműködésének köszönhető, hogy én is haza tudtam jönni

– mondta Kovács Zsolt Vencel, a vilniusi operaház táncosa a Blikknek. 

A táncművésznek közel egy napot kellett várakozni Minszkben. Ezidő alatt rengeteg művésszel, pilótával, stewardessel találkozott, sokuk azért mentek haza, mert a munkájuk megszűnt. 

Sőt, orvosokkal is találkoztam, akik a járvány idején is szolgálatot teljesítenek és most utaznak Olaszországba, Svájcba, Spanyolországba, Izlandra ahol nagy szükség van rájuk. Más utasok viszont nemzetközi cégek alkalmazottjai voltak. Egy valami azonban közös volt mindenkiben, ez pedig a bizonytalanság érzése. A jövőjük és egészségük miatt aggódó utasokban egy rögtönzött balett előadással próbáltam oldani a stresszt.

A maszk nem egyszerű kellék, levegőt venni például meglehetősen nehéz benne, pedig a tánc elég szuflás műfaj. Nem a fiatal művész az egyetlen, aki reptéren táncolt:

Korábban a Dance Magazine című újságban olvastam arról, hogy kínai balett-művészek és amerikai táncosok is ragadtak már reptéren és rögtönzött műsorral szórakoztatták az utasokat. Sőt, a hetvenes és nyolcvanas években a világ talán legismertebb táncosa Rudolf Nureyev is rendszeresen azzal szórakoztatta a repülők utasait, hogy a felszállást követően is balett gyakorlatokat végzett, hogy a következő előadáshoz is megfelelő kondícióban tartsa magát. Ennek talán csak a repülők személyzete nem örült annyira.

Kovács Zsolt Vencel hazaérkezés után kéthetes önkéntes karanténba vonult, mert igyekszik mindenkit megvédeni a potenciális veszélytől. De nem függesztheti fel a gyakorlást sem ebben a mozgásszegény időszakban:

(...) Online balett órákra járok majd, pontosan úgy, ahogy azt mások is teszik. Ugyanakkor fontos, hogy tartsam családommal és barátaimmal a kapcsolatot, ha másként nem is, de legalább online –

mesélte a lapnak.