Ősszel három opera- és három balettprodukcióval vendégszerepel a Magyar Állami Operaház a New York-i Koch Theaterben és a Carnegie Hallban. 

Fotók: Nagy Attila, Pályi Zsófia/ A hattyúk tava

 

Ahogy a kép is sejteti, a balettegyüttes A hattyúk tavát is magával viszi. De nemcsak klasszikával várják a New York-i közönséget.

A vendégjáték első hete – október 30. és november 3. között – az opera műfajáé: ekkor láthatja az amerikai közönség Erkel Bán bánját és Vajda János Mario és a varázslóját, utóbbit A kékszakállú herceg várával láthat egy estén a közönség. Az Opera ugyancsak bemutatja Goldmark Károly Sába királynőjét, ami színpadi változatban 1906 óta nem volt látható New Yorkban – tudjuk meg a közleményből.

Fotó: Nagy Attila, Pályi Zsófia/ Don Quijote

A balettegyüttes is erős programot vállal: Rudi van Dantzig A hattyúk tava- és Michael Messerer Don Quijote-koreográfiája mellett a LOL-estet is bemutatja. Ez utóbbi három Hans van Manen kortárs koreográfiát fűz egy produkcióvá: a Trois Gnossiennes-et, az 5 tangót és a Black Cake-et.

Fotó: Berecz Valter, Nagy Attila, Rákossy Péter/ LOL

És a magyarok elözönlik a Lincoln Centert: 350 művész, köztük opera- és balettszólisták, a tánckar, az énekkar és a zenekar tagjai lépnek fel két héten át a David H. Koch Theaterben.

Akinek ennyi jó nem elég

Annak két gálaestet is tartogat a Magyar Állami Operaház Zenekara. November 4-én, ugyancsak a Koch Színházban megrendezett koncerten a Hunyadi László, a Bánk bán, a Háry János és a Székely Fonó népszerű áriái és duettjei mellett Bartók, Dohnányi, Liszt, Lukács András és Philip Glass, valamint Weiner művei hangoznak el Kesselyák Gergely vezényletével, míg a Magyar Nemzeti Balett szólistái A kalózból és a LOL-est műsorából mutatnak be egy-egy pas de deux-t.

November 11-én az Opera Zenekara az operaelőadásokat is vezénylő Kocsár Balázs vezetésével a Carnegie Hallba kapott meghívást, ahol az együttes a New Yorkba emigrált 20. századi olasz zeneszerző, Aldo Finzi emlékére rendezett évenkénti gálaest idei közreműködője lesz. A műsoron a tervek szerint Finzi, Fabio Vacchi, Dohnányi és Bartók művei szerepelnek – írja az Opera.