Huszadik alkalommal rendezik meg a korábban Táncfórum néven ismert Budapest Táncfesztivált 2020. február 27. és március 11. között a Nemzeti Táncszínházban és a Müpában.

budapest táncfesztivál

Fotó: Balett Prejljocaj/ Winterreise

 

A jubileumi alkalomra a kortárs táncvilág társulatai közül a francia táncélet egyik meghatározó alakját, Angelin Preljocaj társulatát, korunk egyik legünnepeltebb koreográfusát, Wayne McGregort és a New York City Ballet vezető táncosát, Daniel Ulbrichtet és napjaink leghíresebb táncosait hívták meg a szervezők. Franciaország, Nagy Britannia és New York legnevesebb táncegyüttesei mellett a legnagyobb magyar tánctársulatok várják az érdeklődőket.

Sztárok a színpadon

A fesztivál idei sztárvendége az albán származású francia táncos-koreográfus, Angelin Preljocaj együttese legújabb, a milánói La Scala Balett számára készített Winterreise című munkája lesz, amely egyszerre Schubert egyik legszebb alkotása és Angelin Preljocaj egy 12 táncos számára írt sötét és melankolikus tánca.

A fesztivál másik büszkesége Wayne McGregor lesz. Az avantgárd művész, egy anatómiával dacoló koreográfiája, a FAR érkezik a Nemzeti Táncszínház színpadára. A brit táncvilág ragyogó csillaga átalakítja testünk látványát ezzel a zsigeri, matematikai és érzéki művel, amelyet 10 virtuóz táncos "hajt végre".

Hazaiak Budapesten

A fesztiválprogram részeként három nagy együttes bemutatóját láthatják majd az érdeklődők: A Csipkerózsikát a Pécsi Balett előadásában, a GG Tánc Eger legújabb darabját, a Bolerót, valamint három egyfelvonásos táncműt egy este alatt a Szegedi Kortárs Balett előadásában. 


A fesztivál egyik kuriózuma a jubileumi évfordulóját ünneplő Duda Éva Társulat MIRROR című produkciója lesz, ahol az együttes az elmúlt tíz év emblematikus momentumaira tekint vissza. Egy felújításra is sor kerül, a Feledi János – Feledi Project a korábban már bemutatott Rekviemet állítja újra színpadra a Nemzeti Táncszínházban.

Fiatal kortársak a Kisteremben

Fiatal tehetségekből sem lesz hiány, az Imre Zoltán Program keretében négy ifjú alkotóművész mutatkozik be a fesztivál keretében. Maday Tímea-LUNA, Mádi László-VERSO és Finta Gábor-HEPA, Újvári Milán-SHOW című produkcióit láthatják az érdeklődők a Nemzeti Táncszínház Kistermében.

Búcsúzóul pedig

A Táncfesztivál zárásaként pedig a New York City Ballet vezető táncosát, Daniel Ulbrichtet és napjaink leghíresebb táncosait láthatják olyan neves koreográfusok munkáiban, mint George Balanchine, Christopher Wheeldon, Jerome Robbins és Johan Kobborg.