A világjárvány miatt idén elhalasztódott a Budapest Táncfesztivál, amit szeptember 18. és október 9. között rendez meg a Nemzeti Táncszínház. Három nemzetközi társulat részvételével és hazai bemutatókkal várja a nézőket Budapest egyik legrangosabb tánceseménye.

Fotó: Szegedi Kortárs Balett/ The Black Paintings - Blue

 

A Budapest Táncfesztivál táncszakmai szempontból talán legizgalmasabb produkciója Ladányi Andrea szerzői estje, a Divided Time: a 60 éves Kossuth-díjas balettművész hat férfi táncos társaságában keresi a válasz arra, hogy mennyi múlt fér bele egy estébe, felvillantva egy kivételes pályafutás legszebb és legfontosabb pillanatait.

Premierek szemléje: 10 előadás lép át az offline térbe

Az idei fesztivál a premierek szemléje,  tíz olyan előadással talákozhatnak a nézők, amelyeket korábban csak online láthattak a pandémia miatt. 

Újdonságokkal is készülnek a fesztivál szervezői: a Szegedi Kortárs Balett a  The Black Paintings / Blue, a Gangaray Dance Company a Prakriti, Frenák Pál pedig a 40 éves munkásságának esszenciális elemeit felvonultató Fig_Ht című előadással érkezik a szemlére.

Pirók Zsófia a FlamenCorazónArte Táncszínházzal közreműködve invitál egy vérpezsdítő utazásra a Caminos produkcióval, de színre kerül Kovács Gerzson Péter és a TranzDanz csárdás-sorozatának utolsó darabja, Az utolsó csárdás is.

Moving Target Foto/ Győri Balett

A 10 éves Feledi Project a Don Quijotéval képviselteti magát, melyben Feledi János különböző zenei stílusokkal, prózával és stand up comedyvel ötvözi a táncot, miközben az emberről, a bátorságról beszél, és azt szeretné megmutatni, hogy hogyan küzd valaki a csalódás ellen.

A Győri Balett is rendhagyó produkcióval érkezik a Budapest Táncfesztiválra, a Chaos / The Waves két nagyon eltérő, de mégis egymáshoz kapcsolódó egyfelvonásosaival.

Az első részt Fodor Zoltán koreografálja, aki rá jellemző módon a befelé fordulásra, a csapatdinamikára helyezi a hangsúlyt, míg Lukács András, a győri társulat művészeti vezetője, a második rész rendezője Virginia Woolf munkásságából inspirálódott.

„Ha bárki megmenthetett volna, te lettél volna az." 

Virginia Woolf, a modern irodalom egyik vezéralakja 1941. március 28-án kövekkel megrakva zsebeit az Ouse folyóba ölte magát. Férjének írt búcsúlevelében vall az újra felerősödő szorongásáról és a hangokról, melyek a hullámsírba vezették. Utolsó pillanatainak történetét és küzdelmeit tárja Lukács a nézők elé.

Műfajvihar

Műfajok keverednek a 60 éves Pécsi Balett jubileumi estjén is: az első felvonásban egy kifejezetten az évfordulóra készített filmet láthatnak a nézők, amely nemcsak egy történeti áttekintő és visszaemlékezés, hanem egy "példázat" arról, hogy mi van a táncművészeten túl, pályafutása során honnan hova juthat el egy profi táncos. A második felvonásban már a színpadi produkcióé a főszerep, Eck Imre Az iszonyat balladája című művét értelmezi újra a társulat. 

Három nemzetközi társulat Budapesten

A Genfi Balett Glory/Paron című előadásával nyit a szemle szeptember 18-án és 19-én, majd 25-én és 26-án a holland Scapino Ballet Rotterdam hozza el három egyfelvonásosát, a Carried Alive/Risonanza/The Great Beant. A fesztivál záró produkciójaként a német tanzmainz/Sharon Eyal koreográfiáját, a Soul Chaint láthatják a nézők, amely a szerelemről és a vágyakról szól ugyan, de nélkülözi a romantikus képeket.