Klasszikus tánc, karakter-, sztep- és modern tánc – ebből a négy tárgyból tettek vizsgát a Magyar Nemzeti Balettintézet növendékei május végén. Az OperaCafé adásából kiderül, hogy ki izgult jobban: ők vagy felkészítő tanáraik.

A kép a “Tavaszköszöntő” gálán készült.

 

A Magyar Nemzeti Balettintézet három éve nyitotta meg kapuit a lelkes diákok előtt, és ma már több mint száz növendékkel büszkélkedhet. A leendő balettművészek évközben tanulnak és próbálnak, hiszen folyamatosan fellépnek az operaházi együttessel, versenyekre járnak és év végén ráadásul vizsgát is tesznek. 

Felkészítőik szerint bármelyikük alkalmas lehet a pályára, ha ugyanilyen erőbedobással és kitartással dolgoznak, mint ebben az évben. Az Opera Café stábja a balettvizsga pillanataiban forgatott velük és mestereikkel.

Az izgalom átragadt diákról tanárra, mondta a felkészítőjük, Radina Dace.

Az izgalom leginkább a forgásokat nehezíti –

vallotta be Shutherland Mia. De a gyerekek hozzászoknak a stresszhelyzetekhez. Míg a másodévesek számára a vizsga minden pillanata új és felkavaró élmény, a nagyobbak már nagy rutinnal állnak a kihívások elé.

Az persze még nehezebb, ha a példaképek ülnek a vizsgáztatók mellett, derül ki a beszélgetésekből.

Itt van két példaképem, Leblanc Gergely és Oláh Zoltán –

Molnár Gergely Apor számára ez a tény is nehezítette a vizsga délutánját, ugyanakkor motivációt is jelentett a nagy művészek jelenléte. Leblanc Gergely inkább utóbbira emlékszik vissza:

Nekem nagyon nagy motiváció volt, ha olyan művészekkel találkozhattam, akiket a színpadon láttam. 

A lemorzsolódás persze ezen a pályán is nagyon nagy, főleg az első időkben. Nagyjából a gyerekek harmada maradt a harmadik év végén is bent az iskolában, ők ugyanakkor már nagyon éretten és nagy önismerettel készülnek a napi munkájukra és a karrierükre.