A darab, amit még az is ismer, aki még sohasem járt balettelőadáson. Része a mainstream kultúrának, a legtöbbet bemutatott egész estés balett, nagyszerűségét még a klasszika szkeptikusai is elismerik: A hattyúk tavának legismertebb verzióját 1895. január 27-én mutatták be a szentpétervári Mariinszkij Színházban.

Fotó innen: OperaTour

 

A január végi dátum nem az eredeti darab premierjének napja volt, de annak bemutatójára nem is emlékezik jó szívvel a balettirodalom, Julius Risinger koreográfiáját ugyanik maga Csajkovszkij sem szerette, sőt a közönség előtt is megbukott. 

Pjotr Iljics Csajkovszkij 1875-ben kapott felkérést Vladimir Begicsevtől, a moszkvai Cári Színház akkori igazgatójától arra, hogy írjon egy balettzenét, és 1876 áprilisára el is készült a feladattal. A szövegkönyvet maga Begicsev és a színház zsenge táncosa, Vaszilij Gelcer írta egy régi orosz népmese alapján. Az új koreográfia 16 évvel később készült el, ezt, a Marius Petipa és Lev Ivanov-féle koreográfiát ismeri a világ, de Csajkovszkij sajnos már nem élhette meg a bemutatót.

Magyarországon először 1951-ben mutatták be a darabot, Asszaf Messzerer volt a koreográfus. A következő bemutatót 1977-ben tartották a budapesti Operaházban. Ezt a felújítást Naima Baltacsejeva és Abdurahman Kumisznyikov készítette elő, akik részben visszaállították az eredeti Ivanov-féle koreográfiát. A következő operaházi változat ifj. Harangozó Gyula és Pongor Ildikó közös munkája - ezt hat éve vették le a repertoárról. 2015-ben pedig Rudi van Dantzig és Toer van Schayk 1988-as verziója került a színpadra, ez volt látható 2020 őszén is.A Magyar Nemzeti Balett együttese 2018-as turnéján New Yorkba is elvitte A hattyúk tavát, ahol órási ovációval ünnepelték az előadást.

A darabnak számos izgalmas részlete van, de talán a legérdekesebb, hogy a két női főszerepet, Odette és Odilia szerepét ugyanannak a táncosnak kell eljátszania, miközben a két szerep két teljesen eltérő személyiséget kíván. És persze technikailag hatalmas kihívást jelent a híres 32 fouetté en tournant forgás.

Ezen az archív felvételen Maja Mihajlovna Pliszeckaja táncolja el a Hattyú halálát.