A Badora Dance Company új bemutatója, az Időn kívül irodalmi és zenei inspirációk nyomán haladva különleges témáról beszél. 

Fotó: Gyenes Kata/ Badora Dance Company

 

Barta Dóra legújabb koreográfiájának kiindulópontja David Grossman Falling out of time című könyve.  Ebben a kötetben az izraeli szerző saját gyermeke elvesztését dolgozza fel egy egészen különleges, műfaji szempontból besorolhatatlan műben. Barta Dóra koreográfus a Liszt Ünnephez kapcsolódó blognak mesélt a kreáció folyamatáról:

Először Osvaldo Golijov csodálatos zeneművével találkoztam, és ez vezetett el a könyvhöz. Nem a konkrét téma megjelenítése, hanem az abból fakadó lélektani és gondolati tér kibontása érdekel igazán, továbbá az idő szempontjai és annak különleges dimenziója. Olyan anyagot kerestem, ami a Liszt Ünnep kiemelkedő rangjához kapcsolódik, ugyanakkor mint bölcseleti felvetés is kuriózum. Amikor az engem foglalkoztató gondolatoknak partnert találok egy műben, és megtörténik az inspiráló találkozás, akkor indul el bennem az alkotás vágya. Ez a téma lélektani mélységekben olyan terepre küld, ahol nagy fontossága lehet a mozdulat kifejező erejének. Grossman szövege erősen beindította a fantáziámat, inspirál és felszabadult asszociációkra késztet.

Fotó: Gyenes Kata/ Badora Dance Company

Az előadás a gyász lepárolt kifejezését testesíti meg, amely a kiáltással határos – valahol a kiáltás és a teljes csend határán. Igaz, senki sem tudja, hogy mi rejtőzik a halál áthatolhatatlan fala mögött. De van egy hely, vagy inkább egy dimenzió, ahol – ha csak egy pillanatra is – megérezhetjük a halál abszolút semmisségét és az élet teljes bőségét egyaránt.

Barta Dóra ugyanakkor - az elképzelhető legnagyobb emberi fájdalom átélése, a gyermekét gyászoló szülő fájdalma ellenére - nem depressziós darabot alkotott:

Egy emberrel nem történhet annál fájdalmasabb dolog az életében, mint hogy elveszíti a gyermekét, mégsem depressziós darabot készítünk. Hiszem, hogy a nehéz terhek magasra emelhetik az embert akkor is, amikor a fájdalommal nehéz elszámolni.

A munkafolyamatról, a zenéről és a látványvilágról szól még a teljes cikk a Liszt Ünnep blogján.