Húsz éve van a pályán, tíz éve irányít saját társulatot. Igazi küzdő, igazi "sohafelnemadó", igazi kísérletező. Duda Éva most ünnepli együttesének tizedik születésnapját, Csodaországban.

wonderland duda éva

Fotó: Csányi Kriszta/ Trafó

 

Szándékosan behúztam a kéziféket, és az elmúlt majdnem két évben nem csináltam új darabot. Felszabadítottam időt. Ez ma szerintem az egyik legnagyobb kincs, legalábbis számomra nagyon felértékelődött. Közben észrevettem, felismertem, vagy csak épp megfigyeltem a világot, az embereket, a jövőbe mutató jeleket. És úgy döntöttem, hogy legközelebb csak akkor csinálok darabot, ha igazán nagy a késztetés bennem –

mesélte a koreográfus 2018 végén a Táncblognak. Most elérkezett az ünneplés és a számvetés ideje.

Alkotói térben élni

Az együttes hét éve hozta létre a Jurányi házban a Movein Stúdiót, ami egy alkotói tér, az előadásaikat befogadó színházakban játsszák: Budapesten a Trafóban, a Nemzeti Táncszínházban, az Átriumban, a MU Színházban, vidéken pedig kőszínházak látják vendégül az aktuális produkciót. 

Három nagyobb szakasz volt az életünkben, a kezdeti időszak, akikkel a társulatot alapítottam, amikor az első produkciót, a Lunatikát létrehoztuk, majd néhány év után pár ember elszéledt, jöttek újak, az volt a második fázis, ami úgy masszív öt-hat évig tartott, és a közelmúltban kezdődött egy új időszak. Most sok igazán fiatal van körülöttem, de elkezdtem idősebbekkel is dolgozni, mint például Lőrinc Kati vagy Kálid Artúr. Egyre közelebb állnak hozzám a társadalmi témák, mint például a klímavédelem, amit civilként és „színházcsinálóként” is ügyemnek érzek –

árulta el a Kultura.hu-nak adott interjújában Duda Éva.

Függetlenül, de nem egyedül

Függetlenként megmaradni a kulturális térben fáradságosabb, nagyobb kitartást igénylő út. mint csatlakozni már működő, kiszámítható finanszírozású együttesekhez. Duda mégsem ezt az utat választotta, ez viszont előrevetítette azt is, kikkel fog tudni majd együtt dolgozni:

Én ma már kizárólag nagyon kíváncsi, nyitott és bátor emberekkel szeretem magam körülvenni, és olyanokat választok, akik profik és teherbíróak, és szeretnek kreatív körülmények közt dolgozni –

mondta az Est.hu-nak a 10 éves évforduló kapcsán.

De hogy ünnepel egy tízéves?

Csodaországba költözik!

És kreál egy "harsány finálét", egy "kortárs show biz, egy parádés táncdalfesztivál hangulatát" idézi, a gyönyörködtetés céljából, maguk és a közönség szórakoztatására - írja a darabról a Trafó.

Minden azon múlik, hogy épp milyen szemüvegen keresztül nézzük a világot. Lehet minden csodás, felemelő, káprázatos és szórakoztató is. Talán csak annyi az egész, hogy a dolgokat hogyan keretezzük be. Engedhetünk a csábításnak és az illúziónak olykor, hogy minden rendben van, mert a világ szép, minden szikrázóan ragyog körülöttünk és a legjobb helyen élünk a Földön, itt bármi megtörténhet. Csodaország itt van, benne élünk, bennünk él!

A Wonderland című új Duda Éva darab premierje november 4-én lesz a Trafó színpadán.