Nyolc évvel ezelőtt volt a premierje, de azóta is szereti ország-világ: Frenák Pál Twins- Ikrek című darabja ezúttal a Nemzeti Táncszínház színpadán látható majd februárban. Mi is írtunk róla 2013-ban.

twins frenák

Fotó: Bobál Katalin

 

A Twins című darabnak ráadásul volt előzménye is: a társulat 2006-ban mutatta be Mil et an című darabját. A Mil et an -t Agota Kristof A nagy füzet című könyve inspirálta. Ez a gondolat folytatódott az Ikrekben: az ember méretű marionettfigura, valamint az egyre inkább bebábozódó hús-vér élőlény végteleníthető kettősének ikerdarabja kelt életre a 2012-es verzióban, akkor Nelson Reguera és Vasas Erika főszereplésével.

Az "eredeti darabban" egy fiatal fiú kálváriáját kísérhetjük nyomon, akinek egyetlen barátja van, aki viszont csak a saját fejében létezik. Azért teremtette, hogy legyen egy bizalmasa egy brutális, magából kifordult világban; valaki, aki társa a szenvedésben és az örömben, és akivel megoszthatja mindenét.
A körülmények, amelyek életre hívják ezt a képzelt másikat, és a vele folytatott belső párbeszédet, végül olyan erős nyomást gyakorolnak a fiúra, hogy összeroppan alattuk. Az illúzió először tehernek bizonyul, aztán szinte ellenségnek, majd idegennek. A fiú nem tudja tovább fenntartani a valakihez tartozás illúzióját, szembesülnie kell azzal, hogy az élet küzdelmeiben egyedül van - olvashatjuk a leírásban. 

Egy fiú és egy lány: egyformák és különbözőek. Az ikrek világa mindenkit érdekel, mindenkit lenyűgöz: hogy lehet a hasonlatosság ilyen mértékű? Hogy lehet megfejteni az ikrek titkát? 

Ez a két "frenáki iker" mozog: ők játszanak, bújócskáznak, rivalizálnak, kutatnak, menekülnek, kacagnak, görkorcsolyáznak. Ketten vannak és egyedül vannak, ketten a magányban.

A darab azt kérdezi, hogy vajon ők ketten tényleg egyformák-e? Megoszthat-e egymással mindent egy testvérpár? Képesek-e mindig együtt létezni, és boldogulnak-e, akarnak-e boldogulni külön? S egyáltalán: mi van, ha az Egyik nem is létezik, csak a Másik képzeletében?

A válasz pedig maga a keresés Frenák szerint:

"A Twins – Ikrek a tánc nyelvén mesél az ikerlét mélyebb rétegeiről, érzéki érveket fölmutatva a tudatalatti kincsestárából. Jeleket és tüneteket szállít analízis helyett, érzelmi delíriumot az egység korszakából, még mielőtt a testvérpár a szép- új-digitalizált világgal találkozott volna. Ikercsillagokként köröznek a tér lehámló pályáin, míg elválaszthatatlannak hitt kapcsolatukban végig nem élik az ikrek paradoxonát: hiába az egypetényi közösség, a születés utáni nagy utazás számukra már aszinkronitás, ahol önálló személyiségüket kell megtalálniuk. Az alkotó nem keres végső megoldásokat, de hiszi, hogy a szembenézés a föloldhatatlannal nem más, mint a folyamat kezdete. A Twins játékkal, traumákkal, felismerésekkel teli különleges utazás az én-te-mi-ők titokzatos koordinátarendszerében."