A Bartók Tavasz meghívására ismét Budapestre látogat a világ egyik legismertebb kortárs táncegyüttese, a Batsheva Ensemble. A Naharin által kifejlesztett táncnyelv, a gaga, egyszerre gyógyíti és erősíti a testet és a lelket. A Batsheva Dance Company a Bartók Tavasz vendége lesz.

Ohad Naharin Three Bartók Tavasz frenák pál

Bartsheva Ensemble, Fotó: Ascaf

 

Flamenco, kortárs tánc, balett, néptánc, táncszínház és cirque danse: a Bartók Tavasz 6+1 lélegzetelállítóan izgalmas táncelőadással várja az ínyenceket. Frenák Pál új bemutatóval készül, az Állami Népi Együttes is premierelőadással érkezik majd, Ohad Naharin pedig a Three című méltán világhírű koreográfiáját hozza. 

Az idén Kossuth-díjjal kitüntetett Frenák Pál a Bartók Tavasz alkalmából egy igazi zene- és tánctörténeti klasszikus feldolgozásával készül. Ahogy a Bartók blogon olvasható, Frenákot mélyen megérintette Bartók zenei világa és szellemisége, de sokáig úgy érezte, nincs bátorsága

olyan zenei művel kapcsolatba lépni, mely Bartókéhoz fogható alkotói élettapasztalatot, őszinte, tiszta rálátást mutat a világ dolgaira.

2017-ben azonban, A fából faragott királyfi bemutatójának százéves évfordulójára elkészítette első önálló Bartók-értelmezését. Ezúttal a A csodálatos mandarin története és szereplői jelentik Frenák darabjának kiindulópontját.

Kortárs tánc szempontjából a tavasz fénypontjának ígérkezik a Batsheva Ensemble darabja, a 2005-ben bemutatott Three. Naharin "gyermekei", a Batsheva-táncosok azonnal felismerhetőek színpadi jelenlétükről, arról a belülről táplálkozó energiáról, amivel az előadások minden percét megélik. Naharint a New York Times „a világ egyik legfontosabb koreográfusaként” emlegeti.

A Bartók blog szerint egy korábbi interjújában Annelie Gardell, a stockholmi táncszínház igazgatója így nyilatkozott:

Ohad Naharin egyedülálló jelentőségű a kortárs tánc területén. Megkerülhetetlen. Az általa kifejlesztett mozgásmódszer, a Gaga egyaránt szolgál a test gyógyítására és erősítésére. A táncosokat egyszerre érzékennyé és robbanékonnyá tevő technika, valamint Naharin feszes dramaturgiája együttesen emelik a Three című koreográfiát a remekművek sorába.

A többi előadásról itt olvasható részletes leírás.