Különleges műsorral várja a táncrajongókat a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek május 7. és 24. között, amikor is a hazai táncszcéna számtalan jelentős együttese megmutatja magát. Az előadásokat a világ bármely részéről ingyenesen követhetik a nézők a fesztivál honlapján.

Fotó: Lakatos János/ Herkovics Eszter Adria

 

Ha kortárs balettről van szó, akkor feltétlenül körül kell néznünk három vidéki város háza táján: Szeged, Győr és Pécs együttesei mindig friss és izgalmas programmal várják a táncrajongókat. A Bartók Tavasz nézői most három premiert is kapnak, ráadásul ehhez még utazniuk sem kell. 

Egy klasszikus újrafogalmazva - Győr

Lassan egy éve már, hogy a Győri Balett a pandémia miatt halasztani kényszerült egyik legjobban várt bemutatóját, a GisL-t. Ennek a várakozásnak most lesz vége! Május 13-án a közönség is láthatja, hogyan gondolta újra Velekei László a romantikus balettirodalom legismertebb témáját, Giselle történetét. Az egyszerre gyönyörű és borzongató történet Szendrényi Éva misztikus díszletei közt kel új életre, és Lajkó Félix egyedülálló hegedűjátéka emeli majd más dimenzióba. 

Fotó: Csibi Szilvia/ Győri Balett

Festmény és tánc - Pécs

Mostanában ünnepelte hatvanadik évfordulóját a Pécsi Balett, az együttes tavaszi premierje az op-art, vagyis az optikai festészet legjelentősebb képviselője, az egyébként pécsi születésű Victor Vasarely életművét állítja középpontba. A rendező-koreográfus Vincze Balázs a festményekből inspirálódva álmodta színpadra a Vasarely-etűdöket. A darab története is egy kiállítás kontextusában fogalmazódik meg, amiben két progresszív alkotó lesz segítségére: Nagy Fruzsina jelmeztervező és Cziegler Balázs díszlettervező. 

Fotó: Borbás Betti

Bartók - Szeged

Juronics Tamás koreográfusi gondolkodásában visszatérő alkotónak számít már Bartók Béla, ez a mostani lesz a negyedik alkalom, hogy Juronics Bartók valamely művére készít koreográfiát. A Szegedi Kortárs Balettel a Concertót viszik színpadra, és ezúttal is a Nemzeti Filharmonikus Zenekart hívta társul. A jelmezek, amelyek a filmes és divattervezői munkáiról ismert Mojzes Dóra tehetségét dicsérik. 

Fotó: Lakatos János/ Szegedi Kortárs Balett

Eltáncolt ballada

A magyar népköltészet egyik mély emberi érzelmeket ábrázoló balladáját eleveníti meg a Magyar Nemzeti Táncegyüttes. A Hűtlen feleség a történet alapjául szolgáló népballadát mintegy kiegészítve „kideríti” a nő hűtlenségének okát, a „bűnösök” lehetséges indokait, és megpróbál magyarázatot adni a szereplők tetteire. Az eltáncolt ballada a magyar néptánc és népzene páratlan világán keresztül vizsgálja az emberi lélek mélységeit, a Honvéd Férfikar által életre keltett zenei világgal ötvözve a magával ragadó mozdulatokat.

Fotó: Váradi Levente

Ami nem maradhat ki: A fából faragott királyfi

A Szent István Filharmonikusok két részből álló estje a magyar zeneirodalom két legjelentősebb alakja előtt tiszteleg. Az első részben Liszt Ferenc egyik legvirtuózabb zongoraműve, a Haláltánc mellett egy kései szimfonikus kompozíciója, A bölcsőtől a sírig is elhangzik majd. Az est második felében pedig Leo Mujić, a nemzetközi táncélet ismert alkotóművésze állítja színpadra Bartók népszerű táncjátékát, A fából faragott királyfit a Magyar Táncművészeti Egyetem hallgatóival. 

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek részletes programjáról a www.bartoktavasz.hu  weboldalon található további információ.