Vajon mit üzen a világ egyik legnagyobb balettművésze, a legendás Mihail Barisnyikov azoknak a táncosoknak, akik még a pályájuk elején toporognak aggodalommal kevert izgalommal és becsvággyal? Azt, hogy legyenek nagylelkűek. De nem mindegy, hogyan és kivel.

mihail barisnyikov

Fotó innen.

 

Mikhail Barisnyikov elképesztően izgalmas, rengeteg lehetséges buktatóval nehezített karrierje nagyon korán kezdődött, a most 71 éves világsztár már 18 évesen a leningrádi Kirov Balett szólótáncosa volt. De nyolc évvel később úgy döntött, emigrál az Egyedült Államokba. 1979-80 között New York város Balett Társulatának magántáncosa volt, 1980-89 között az Amerikai Balett Színház művészeti vezetőjeként dolgozott, és 2005 óta vezeti saját intézményét, a New York-i Barisnyikov Művészeti Központot.

Ő az a klasszikus művész, akit nem egy Hollywoodi sikerprodukcióban láthattunk már, prózai szerepekben éppúgy feltűnt, mint táncosként. De csinált közös reklámfilmet a fantasztikus Lil Buck-kal is.

Barisnyikov ráadásul ékes bizonyítéka annak, hogy nem minden a fizikum a balettben sem: amikor táncolni kezdett, hat-hét évesen, még nem volt elég hajlékony, ezért elég kíméletlen módszerekkel edzette magát. Ráadásul alacsony is, ami szintén nem előny egy férfi táncművész esetében. De ezt a két hátrányt kitartása, szorgalma és tehetsége feledtette:

Magas és vékony nem leszek soha, még csak arra sem figyelek, hogy jobban táncoljak, mint mások. Önmagamat szeretném legyőzni. Mihail Barisnyikovot szeretném megelőzni –

mondta egyik interjújában.

Barisnyikov tudja, hogy milyen küzdeni, mindig újrakezdeni, milyen győzelmet aratni végül – önmaga felett is.

A pályakezdőknek ezért ezt üzente: 

Légy elég nagylelkű magadhoz, és merj hibázni.

A nagylelkűség nem azt jelenti, hogy pénzt áldozz másokra, hanem azt, hogy osszd meg, amid van, fogadd el a mestereid támogatását, bánj nagyvonalúan az idővel, amikor másokkal dolgozol együtt, és engedd meg magadnak a hibákat is.

Fiatal művészként nyitottnak kell lennetek a hibákra...a hibázás a tanulás része. Nagyon öreg táncos vagyok már, ezért rengeteg lehetőséget kaptam hibázni. Néha a projektjeim omlottak össze, máskor a térdem volt rossz állapotban, az is előfordult, hogy hirtelen eltűnt a pénz a produkcióból. Mindezek ellenére, folyamatosan tudnotok kell, mit az, ami valóban fontos, mi az a  kis szikra, ami miatt a tánc a legfontosabb dolog az életben számotokra.