A világ talán egyik legismertebb táncművésze, Mihail Barisnyikov egy nagyon fontos dolgot üzent a táncvilágnak a COVID-19 járvány kapcsán. 

Fotó innen.

 

A tánc mindent megtanított nekem arról, mit jelent a fegyelem, a kitartás, és mennyire összetett az élet. Az én üzenetem minden művésznek szól most: tartsatok ki! Szükségünk van rátok. A világnak szüksége van rátok.

Barisnyikov már elmúlt 70 éves, és bár előadóművészi karrierjét sem fagyasztotta be teljesen, saját bevallása szerint a golfra már több időt szán. 

Magas és vékony nem leszek soha, még csak arra sem figyelek, hogy jobban táncoljak, mint mások. Önmagamat szeretném legyőzni. Mihail Barisnyikovot szeretném megelőzni –

mondta egy interjúban. És iszonyú fegyelmezett munkával ezt a célt meg is valósította, karrierje töretlenül haladt felfelé már a húszas éveitől kezdve. Pedig fiatal táncosként egy bőrönddel dobbantott az akkori Szovjetunióból és menedékjogot kért Kanadában 1974-ben. 

Kapott. Először a Royal Winnipeg Ballet társulatában táncolt, majd New Yorkba költözött, ahol az American Ballet Theatre (ABT) együtteséhez szegődött el. Már valódi sztár volt, amikor a New York City Ballet társulatához szerződött le, hogy a neves koreográfussal, Balanchine-nal dolgozhasson.

1989-ben Mark Morrisszal létrehozta saját társulatát, a White Oak Dance Projectet. 2004-ben Manhattan Hell’s Kitchen (Pokol konyhája) városrészében alapította meg a Barisnyikov Művészeti Központot, stúdiókat és lakásokat biztosít a színházi művészeknek, táncosoknak, zenészeknek és képzőművészeknek. Igazi összművészeti központot létesített, és arra ösztönzi a nála "dolgozó" művészeket, hogy törjenek ki saját művészetük formai keretei közül és működjenek együtt.

Barisnyikov elismert színésszé vált az amerikai évek alatt: 1978-ban Oscar-díjra jelölték a Fordulópont című filmért, szerepelt az önéletrajzi ihletésű 1979-es Halálbalettben is, amiben ebben egy emigráns orosz balett-táncost alakít, aki egy kényszerleszállás után visszakerül a Szovjetunióba s alkut kell kötnie a KGB-vel. Mi pedig itthon a Szex és New York című sorozat orosz szobrászaként ismerhettük meg.