A butoh az a tánc, amit szeretni lehet, kell, és most már szabad is. A káosz inspirálta, a düh és a fájdalom motiválta, a szépség finomította a "földtáncot", ami egyszerre vet föl és old meg olyan társadalmi problémákat, ami Japánban így lehet földolgozni. Szublimált, sűrű és mély: a butoh egyszerre színház, tánc és persze bizonyos elemeiben harcművészet is. Idén a Trafóban és a Nemzeti Táncszínházban is lesz belőle jócskán. Az Itt van Japán! fesztivált az Érintéspont Művészeti Alapítvány szervezi.

fotó: Szabó Péter, Ko Murobushi: Kripta

A kortárs butoh nem szakadt el a gyökerektől: most is átlépi a társadalmi konvenciókat, most is a tabukat feszegeti, most sem tűri a megszokottat. A Butoh Fesztivált szervezők sem szívbajosak. Itt lesz a Batik, Japán egyik legtöbbet turnézó, kizárólag női táncosokból álló társulata, akik bevállalós darabjaikkal már többször fennakadtak a decens korízlés-követők torkán. 

Az idei program sztárja a fesztivál keretében már harmadik alkalommal fellépő Ko Murobushi, a butoh egyik legismertebb és legelismertebb képviselője a világon. A mester Kripta című legújabb szólóját közvetlenül a bécsi premiert követően láthatja a hazai közönség.

fotó: Szabó Péter, Ko Murobushi

Budapesten lesz európai premierje a Ko Murobushi által Komatsu Tohru butoh táncos részére koreografált Morfium nővér című darabnak is. És a meglepetésekből sosem elég: a legidősebb női butoh mester Mexikóból érkezik. Lola Lince is itt lesz, aki a fesztivál szervezőinek ígérete szerint előadásával az álmok világába repíti el a nézőket.

fotó: Pettendi Szabó Péter, Kometsu Thoru

Az Érintéspont Művészeti Alapítvány folytatja majd japán-magyar koprodukciós sorozatát, melynek keretében idén Batarita és Daiji MEGURO közös munkáját támogatja. Azonnali üzenet című darabjuk premierje, a Tottoriban tartott munkabemutató után, a Nemzeti Táncszínházban lesz.

A részletes programot itt találod!